Потребител беседа:Burda~bgwikinews

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Здравей Burda и Добре дошъл в УикиНовини!

Линкът "Изпратете новина" не работи. Напиши заглавието на статията в прозорчето на търсачката, би трябвало да се паяви опция създяйте страницата.

Желая ти ползотворна работа в УикиНовини и във всичко, което предприееш!

Редактори н Читатели на УикиНовини очакваме с нетърпение твоите бъдеши прояви!--Seraphita 21:49, 24 април 2010 (UTC)

Спам

Съжалявам, но се наложи да изтрия статията "Предстоящо: Лятна лагер школа и розобер в свещената земя на траките‎".

Уикиновини е място за новини. Пуснатото от вас не е новина - то е опит за използване на Уикиновини като безплатна рекламна дъска. Популярното наименование за такива неща в Интернет е спам, и търпимостта към тях е нулева. Обикновено достъпът на тези, които ги пускат, бива блокиран веднага и без обяснения.

Ако смятате да допринасяте със значими новини, сте винаги добре дошли тук. Ако обаче просто виждате Уикиновини като безплатна възможност да рекламирате своята кооперация и мероприятията й, ще ви помоля учтиво да го правите другаде. Тук можете да постигнете единствено поставяне на кооперацията ви на подходяща "дъска на позора", заедно с обяснение защо е там.

Благодаря за вниманието. -- Григор Гачев 22:30, 26 април 2010 (UTC)

Статията беше добре написана, и не мисля, че целта на редакторът е била да спамира. В статията се усещаше чистсърдечна радост от мероприятието. Дори и да е писана от организатор на мероприятието, тя е не е нагъл, досаден спам! А фактът сам по себе си, че събитието още не се е състаяло, не превръща статията в спам. Така че, Григор, бъди така любезен да върнеш статията! --Seraphita 11:28, 27 април 2010 (UTC)
Благодаря, Seraphita! Аз самият се усъмних, след като бях сръчкан, че може да се приеме като спам. Но пък се сещам за новини (не цитирам този сайт, и дано в него такива неща няма) в които надълго и нашироко се дебатира за цвета и шарките на вратовръзката на Путин, или за това че някой президент ходил на риба, че двама министър-председатели разговаряли с приятелски тон (нищо от съдържанието не се оповестява) и т.н.
Това, което определя нещо като спам, не е дали е нагло или досадно - това са субективни критерии. Това е дали нещото е опит за пробутване на безплатна (само)реклама. Дали събитието се е състояло, или не, също не променя това. Затова няма да върна статията.
Новините за цвета и шарките на вратовръзката на Путин определено са, хм, с твърде ниска информационна стойност. Според мен публикуването им тук не си струва. Но категоричният критерий е, че те не са спам - тоест, би могло да се обсъжда дали мястото им е тук, или не. За спама подобно обсъждане не се води. Правилото е, че той се трие, и авторът му се блокира без обсъждане или обяснения.
Причината да се постъпва така е, че безплатната реклама е твърде сладко нещо, и всеки бизнес на този свят трябва да е луд, за да не използва възможността да я пусне. Ако веднъж проявим толерантност към (само)реклама, дори добронамерена, после няма да имаме основание да откажем на милион други. Иначе казано, няма спам, който да не е полезен за някого. Аптечна верига ми е вдигала скандал защо получават маркирани като спам най-полезните за тях съобщения - тези за предлагане на виагра, левитра, трамадол и прочее. Всеки спам е полезен за някого; това не прави спама по-малка напаст.
Съществува само един критерий за спам - дали нещото е незаявена изрично реклама, или не. Тази статия беше именно такава реклама. Затова тя ще остане изтрита, и ще подкрепя молбата си към автора й да допринася не-спамово. -- Григор Гачев 21:45, 27 април 2010 (UTC)

Така вече ще се съглася с Григор. Но остава един червей, който човърка: "А вие не си ли поръчахте изригващ вулкан в Исландия?". Очевидно, че само този тип неочакваности излизат извън спама. Но мога да посоча колкото искаш събития, които продават емоции, внимание, насочват към телевизии, продукти, културни мероприятия, без да се налага човек да бъде приобщаван към тях, без да предприема каквото и да е. Предлагането на продукти тук може да е по-завоалирано, но почти винаги може да бъде открито, ако човек е внимателен... За видеоновините: Напоследък слагат ПЕГЕЛ на случайно попадащи в полезрението надписи, защото всеки надпис, като се втренчи човек, е потенциална реклама. Обаче така остава усещането за неистинност - липсва някаква част от обстановката. Имам чувството, че някога ще "гледам" новини слушайки, защото целият екран ще е в пегели. Аз излязох от темата, но ми е интересна тази посока на мнения, които бих предизвикал.

Без съмнение критерият не е перфектен, и на моменти губим заради него свестни неща (или вкарваме нечитави). За съжаление обаче нямаме по-добър, и още повече, нямаме по-ясно дефиниран. А за пегелите... според мен с тях наистина прекаляват. Чудя се дали да не обявя в блога си бойкот на телевизии, които ги използват. -- Григор Гачев 22:43, 28 април 2010 (UTC)
Принципно Григор е прав, не бива да допускаме спамове, но не бива и да се стига до крайности в Уикиновини. За сега мнението ми, че статията има своето място в УикиНвини остава непроменено!
Мисля, че трябва да уточним критериите, кое е спам и кое не е. Защо да не се появят статии за бъдещи събития, ако са от областта на културни и при това са добре написани? Дали бихме могли да уточним критериите за спамове, който няма да допускаме в УикиНовини? Няма да е лесно, но не е невъзможно.
Burda, би ли ми пратил статията в пощенската ми кутия? Бих искала да помисля по-внимателно, дали е или не е спам, след малко дистанция към възникалия сспор.
Можеш да подписваш мненията си, от горното прозорче, препоследното квадратче.
Слагай още едно двоеточие след мнението на предишния събеседник.
Така страниците Беседа ще са по четими.--Seraphita 23:06, 28 април 2010 (UTC)::
Здравей, Seraphita,

Малко трудно се оправям с движението по страницата. Въпрос на навици.

Здравей, Григоре!

Макар и новак в Уикиновини, а и непрофесионал в медиите, вкл. Интернет, ми идват идеи за това какво би трябвало да ВКЛЮЧВАТ едни новини. Тъй като все пак съм информационен работник (учител, консултант и т.н.) имам идеи, някои почерпени от други автори, както и мои. Но ми трябва време да си "събера главата" и ще ги изпратя тук или на пощата ти (може би по-скоро второто - тук е място за конкретни новини, мнения и дискусии по тях).

По-добре на Уикиновини:Разговори. Там ще ги видят и обсъдят повече хора. -- Григор Гачев 09:23, 1 май 2010 (UTC)
Честит Първи Май и на двама ви!
Burda, за да е по-прегледна беседата, подписвай всяко твое съобщение от предпоследния клавиш над редакцинния прозорец! Разгледай и другите клавиши. Трябва да си призная, че и аз не пзнавам функцията на всички. Например математическа формула LaTex и пренебрегване на форматиращи команди --Seraphita 21:57, 1 май 2010 (UTC)

Предстои промяна на потребителското Ви име

19:17, 17 март 2015 (UTC)

Renamed

04:38, 17 април 2015 (UTC)