Направо към съдържанието

Потресаващ сайт за омраза е новото масово забавление сред учениците

От Уикиновини

Ученици сеят обиди и водят онлайн войни в хейтърския сайт www.mrazia.com, пише Монитор. "Социалната мрежа обединява съмишленици, които формират антигрупи срещу училища, градове или конкретни хора”, коментира Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Атаките срещу учебни заведения, преподаватели и връстници са се превърнали в истинско забавление на подрастващите. „Активността на онлайн насилието расте през последната година”, отчита Апостолов.

Началната страница на сайта посреща потребителите с гръмкия наслов ,,Мразя – най-силното чувство у българина” изписано с огромни червени букви.

С такава антигрупа разполага столичният техникум ,,Хенри Форд”. Поддръжниците й определят училището като ,,най-тъпото и мръсно, неподдържано даскало”, директорът е ,,най-големият пияница”, а останалите даскали са "супертъпи”.

Хейтърски профил има и 119-о СОУ, което учениците наричат ,,пълен боклук”. ,,Мразя 23-то, съсипа ми живота това училище, просто ми глътна 2 години от живота, там нямам приятели, всички са тъпи и смотани, няма никой, който да ми подхожда”, така се изказва възпитаник на училището.

Считаното за една от елитните гимназии 32-ро СОУ се квалифицира като ,,скапано и умрело даскало”. С профил на омразата са се сдобили още 24-то СОУ, 91-во НЕГ, 42-ро 0У и други родни школа.

Освен срещу училища младите се обединяват и в групи против свои учители и съученици.

Така например преподавателка е определена като ,,най-тъпата госпожа на света”. Поруганите преподаватели обаче намират защита от страна на друга група ученици, които ги подкрепят. Така на острата нападка за въпросния педагог се отговаря с не по-малко арогантно: ,,Може да е тъпа, ама ти си поне 1 000 000 пъти по-тъп, защото си неграмотен, отрепка долнопробна!”

По този начин учениците влизат в словесни онлайн схватки, чрез които дават воля на агресията си. Освен с арогантни обиди, сайтът изобилства и от псувни, вулгарни изрази и цинизми.

Със страница на омразата са се сдобили и учебни предмети като математиката и химията. Хейтърският сайт съдържа още антигрупи против градове, политици, партии, публични личности и др. Около 20% от потребителите поощряват и се възхищават от клиповете с насилие, качени от техни съученици в мрежата. Унизителните видеоматериали, в които тийнейджъри обиждат и посягат на своите учители по време на час, са истински хит в хейтърския сайт.