Направо към съдържанието

Почина Великият Имам Шейх Мохамед Саййед Тантауи

От Уикиновини

10 март 2010 г.

Почина шейх Мохамед Саййед Тантауи, велик имам на джамията Ал-Азхар. в Египет, молитвен дом и висша институция за изучаване на Сунитския Ислям.

45-тия имам на Исляма Мохамед Саййед Тантауи ще бъде погребан в Медина - Саудитска Арабия, град свещен за исляма и за историята на исляма.

През 1996 г. президентът Хосни Мубарак за тлава на Ал-Азхар. Увинерситът свързан с джамията е бил построен в старата част на град Кайро през ХХ век Ал-Азхар.разпространява и многобройни фатви – религиозни декрети за напътствие на вярващите в Исляма. Ал-Азхар препоръчва умерен Ислям, противопоставя се на радикалния ислям, препоръчва уважение към публичните институции. и споделя виждания близки до официалните правителствени възгледи на Египет.

Първият съществен спор повдигнат от 45-тия имам на Исляма Шейх Мохамед Саййед Тантауи е въпросът за ексцизията. Той твърди, че тази практика няма нищо общо с Исляма, и че е редно да се забрани, тъй като по мнение на официалната медицина е, че тази практика е вредна за здравето на жената.

През октомври 2009 той събуди остър спор с твърдението си, че никаб – или цялостно фередже не е задължително да се носи според религиозна традиция в Исляма. Шейх Мохамед Саййед Тантауи защитава правото на жената да поиска и получи развод, ако тя пожелае това.

Катo една oт най-скандалните му пoстъпки се счита случаят, в който Имам Мохамед Саййед Тантауи накарал студентка да свали свoя никаб с думите, че нoсенетo на никаб не е акт на вяра в Исляма.

Мохамед Саййед Тантауи е завършил теология през 1966 г. и е автор на много книги, посветени на разбирането и интерпретацията на Корана.

Изтoчници