Преглед на Печата 27 - 30 октомври

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

27 октомври

Анализатори предупреждават, че световният и глобален финансов колапс ще е дълъг и продължителен. Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц обвинява за кризата “златните момчета” от Уолстрийт и всички, които се доверяват сляпо на пазарите. Стиглиц оприличи рухването на банките с падането на Берлинската стена за комунизма. Жорж Поже, президентът на Френската банкова федерация също призна, че банкерите са поели твърде смели неправилни рискове.

в. Сега публикува на 7 стр. статия посветена на темата за глобалната финансова и икономическа криза озаглавена: Нобелист предрича дълга и дълбока финансова криза в която Дж. Стиглиц "обвинява Буш за провала на неговата икономическа политика" и изказва твърдението, http://www.segabg.com/online/sect.asp?issueid=3142&sectionid=4че "е настъпил моментът да бъде засилена държавната намеса на пазарите".

28 октомври

Горещ конфликт между Сирия и САЩ

САЩ удариха Сирия. Рейдът взе осем цивилни жертви, четири от които деца.

Дамаск обвини САЩ в агресия. Ирак обяви, че ударът в Сирия бил насочен срещу екстремисти. Сирийската телевизия излъчи кадри с жертвите на агресията в село Абу Кемал

Ново летоброение в Непал

Маоисткото правителство на Непал взе решение да въведе в страната новото летоброене Самбат. То ще замести летоброенето Викрам Самбат и така страната ще изостане с 879 години. Викрам Самбат е приет при император Викрамадите владетел от династията на Гуптите. Този календар изпреварва общприетия Григориански с 57 години - сега в Непал е 2065 година.

Исландия поиска да влезе в Европейската общност

68,8 от исландците гледат благоприятно на кандидатурата на страната за влизане в Европейската Общност и за въвеждане на еврото, сочи проучване от 27 октомври. Бьоргвин Гудни Сигурдсън, министър на търговията от Социал-демкратическата партия заяви, че Исландия ще обмисля дали да кандидатства за членство в Европейската Общност и дали ще се присъедини към еврозоната.

Гигантски лик на Обама грейва в Барселона

Гигантски портрет на w:bg:Барак Обама от чакъл и пясък ще издигне художникът Хорхе-Родригес-Херада На плажа на Барселона точно преди президентскияя вот в САЩ. Ликът на Обама ще може да се вижда от Космоса и с програмата w:en:Google Earth.

Български документи за самоличност и визи за САЩ

Новите документи с биометрични данни ще включват пръстови отпечатъци и специални снимки на лицето, които съдържат белези и уникални данни.

Американският министър за вътрешна сигурност Майкъл Чертоф заяви, че България, Кипър, Гърция, Малта, Полша и Румъния ще бъдат приети в програмата за безвизово пътуване до САЩ "през следващите няколко месеца", съобщи в. "Файненшъл таймс".

Паспортите с биометрични данни ще се въвеждат поетапно, но няма да са задължителни, съобщи Михаил Минов и добави, че 6 фирми кандидатстват за фирма изпълнител за новите документи.

Източници