Преглед на печата - 31 декември 2008 г.

От Уикиновини

31 декември 2008 г.

в. „Дума“

Нека откликнем на гласа на разума

Извънредният и пълномощен посланик на Палестина в България Ахмед ал Мадбух коментира специално за ДУМА по повод различията между двете основни движения в Палестина:

„Като представители на националната власт се обръщаме с призив към всички палестинци за незабавни действия в името на възстановяването на нашето единство. Фатах заяви желание за диалог с Хамас, надяваме се да откликнат на гласа на разума.“

Пътешествие при минус 50 градуса към "върха на Земята"

Днес ние българите бродим из леденото селище, влизаме в палатките, разговаряме с техните обитатели - метеоролози, йоносферисти, геолози и океанолози. Защото "СП-7" е всъщност малък научен колектив.

Преди 50 години Крум Босев - българският Марко Поло на Ледения Континент, става първият българин стъпил на Северния полюс. Крум Босев е журналист и дипломат. Работил е в нашите посолства във Варшава и Москва, управлявал легацията в Пекин през годините на Културната революция, първият български посланик след смъртта на Франко в Мадрид, посланик в Люксембург. Автор е на редица художествено-публицистични книги, някои от тях са наградени с високи отличия и преведени на чужди езици.

Ако искате - вярвайте

"Воловете" - уверени, силни, властни

Според китайския зодиак, родените през 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009-а година са сигурни лидери.

в. „Телеграф“

Палестинци на протестен митинг в София

120 палестинци и други представители на арабски организации у нас проведоха шествие срещу войната в Газа и внесе в президентство писмо, в което искат страната ни да окаже подкрепа на палестинския народ. Основната идея, е че протестиращите са против войната, която започна Израел. Плакатите им гласяха: Докога невинни жертви, Израел спрете геноцида, Не на войната и др.

Посрещат 16 пъти новата 2009 г. в Космоса

Астронавтите Майкъл Финк, Сандра Магнус и Юрий Лончаков са на борда на международната космическа станция. Станцията лети от Запад на Изток и обикаля Земята за около час и половина. Космонавтите на всяко завъртане пресичат часовия пояс, в който вече е настъпил новият ден, а след това се връщат в пояс, където календарът е още на предната дата.

Станишев ще посети Египет

... по покана на своя колега Ахмед Мохамед Назиф от 17 до 20 януари.

в. „Експрec“

Студ скова страната

2009 идва със слънце и по-топло време

Най-ниски са градусите на връх Ботев – минус 19, а на Черни връх минус 16. Във Видин живака спря на минус 14 градуса. В нощта след нова година температурите ще варират от минус 2 до 7.

Пчелите развиват също зависимост към кокаина

Ендрю Барън е установил, че пчелите наркомани са общителни и игриви – сред като дозата наркотик била спряна, еуфорията в кошера секнала. Ученият разработва лекарство за пристрастени наркомани.

Древна история и обичаи за празнуването на Нова Година в различни страни

Източници