Направо към съдържанието

Предстои спектакъл „Хъшове“ №300

От Уикиновини

Голямата сцена на Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде място на действието за вариант №300 от пиесата „Хъшове“ на 22 март 2019 г.
– като постановка и музикално оформление на Александър Морфов.

Адаптацията на Вазовата пиеса от 2004 година, както и четирисерийният едноименен филм правят нееднозначен прочит на повестта „Немили-недраги“, публикувана през 1883 г. Създават се паралели с днешния ден, съчетаващи елементите на трагичното, комичното, филмовото, театралното, скандалното и патриотичното. В тази смес, която се приема като похват да се привлекат отново зрители в театъра, да се възвърне интересът към българската класика, да се осъвремени повествованието от някогашното време – се намират парченца на неодобрение или защита на новаторството в избора на режисьора и твореца Александър Морфов.

Интервюиран във връзка и с Националния празник на България, той не пропуска да отбележи горчивината, която изпитва всеки честен българин при честванията на 141 години свободна страна, без възможност да се чувства свободен човек в нея днес, в XXI век. След прекратяване на петвековно робство, робството в наше време се е превърнало в ежедневие.

Не само за Морфов злощастната съдба на българите е историята ни непрекъснато да бъде подлагана на изпитания. Не само за него ние, българите, сме стената, която пази Запада от инвазията на Изтока. Но и художествените образи от пиесата, и самият постановчик, остават в немилост: героите от спектакъла не само „спасяват“ живота на султан Абдул Азис, епилогът е трагичен и безславен, а Александър Морфов, уморен от неосъществените си опити да постигне промяна в България, работи извън нея вече четвърта година.

Очакването, кои ще са актьорите измежду участвалите в пиесата през годините, е както при премиерата – импровизацията и неизвестността на финала са предварително оповестени (ако сте следили отзивите от предишните представления). Кончината на Петър Попйорданов през 2013 година определя заместващ в ролята на Македонски да не е само Александър Морфов, както е била създадената и преди смъртта на Чочо Попйорданов практика. Различните роли се изпълняват от нови лица, като в ядрото на изпълнителската група остават неколцина от първоначалния състав.

В афиша на Народния театър за сезон 2018-2019 са изброени като участници: Валери Йорданов, Руси Чанев, Валентин Ганев, Рени Врангова, Валентин Танев, Захари Бахаров, Христо Мутафчиев, Пламен Пеев, Деян Ангелов, Дарин Ангелов, Димитър Рачков, Владимир Карамазов, Деян Донков, Теодор Елмазов, Даниел Рашев, Христо Петков, Иван Юруков, Василена Гецкова, Даниел Ангелов, Елисавета Господинова, Владислава Николова, Васил Драганов, Виктор Танев, Сава Драгунчев.

Очаква се за спектакъл №300 публиката да види на сцената Захари Бахаров и Димитър Рачков. Самият Морфов обещава нови промени в сюжета на постановката на 22 март.

Източници