Президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев подписа указ, съгласно конституционните си правомощия, с който предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател на следващото българско правителство. Това стана, след като кандидатът за премиер, излъчен от втората по численост парламентарна група в Народно събрание, представи пред държавния глава персонален състав и структура на Министерския съвет, с което връченият преди дни проучвателен мандат беше приключен успешно.

„Конституцията не ми възлага да правя оценка на предложените състав и структура на Министерския съвет. Тази оценка ще даде парламентът, с решенията и с дебатите си. Оставам категоричен, че България има нужда възможно най-скоро от правителство, което от първия ден да започне работа по нетърпящите отлагане задачи. Най-тежката, най-искрената, истинската и най-важната оценка, правителството ще получи от гражданите“, подчерта президентът в изявление след срещата. Държавният глава допълни, че са необходими предпоставки за решаване на належащите проблеми пред нацията, включително на демографския, на проблема със справедливостта и най-вече с недоверието на гражданите към политиците. „На нито един от политиците днес, слагам и себе си в това число, не му е лесно да работи при сравнително ниска степен на доверие и затова уважавам решението на г-н Орешарски да поеме отговорност в нелек за нацията момент“, каза държавният глава.

Президентът напомни, че са важни решенията в сектор енергетика, за подобряване на бизнес средата, за икономически растеж, за подкрепа на малките и средните предприятия, както и за политиките по доходите и за създаване на заетост. Държавният глава се обяви и за предвидимост и „за компетентни институции, които да налагат правила, да гарантират спазването им и предвидимостта в работата на администрацията и на бизнес средата.“

Президентът Росен Плевнелиев приветства стремежа на кандидата за министър-председател за постигане на широка основа за консенсус по планираните приоритети, в това число с политически партии извън парламента, с представители на бизнеса, на синдикатите и на гражданските организации. „Сега е изключително важно поетите ангажименти да бъдат ясно формулирани, да бъдат синхронизирани с обществените очаквания и да има резултати по тях“, каза президентът, който отново призова за приемственост по стратегически важните за страната ни приоритети. „Длъжни сме да отговорим на очакванията и на трудните задачи, които ни постави обществото. Оценката за свършеното ще дадат българските граждани, каза още държавният глава и пожела успех на Пламен Орешарски и на неговия екип.

Още от новини

Източници

Администрация на Президента на Република България (лицензирана в Уикиновини под CC-BY-SA)