Направо към съдържанието

През ноември отбелязваме 191 години от рождението на Петко Славейков

От Уикиновини

28 ноември 2018

През 2018 година се навършват 191 години от рождението на Петко Рачев Славейков.

Инициатива на Регионален исторически музей във Велико Търново

На 17 ноември 2018 г. родната къща-музей на Петко Рачев Славейков във Велико Търново е била отворена за безплатни посещения по повод 191 години от рождението на бележития българин. Документалната експозиция можеше да бъде разгледана на този ден от 10,00 до 13,00 часа. Това уведомяват от музея. [1]

Родната къща на възрожденския поет и общественик има някои особености: Тя е реставрирана през 1971 г., електрифицирана е, но няма съвременен водопровод и канализация. В нея е подредена документална експозиция, посветена на живота и делото на писателя. Паметник, изработен от скулптора Благой Илиев, се намира пред къщата на ул. „Драгоман“ 15. Скулптурната фигура на Славейков е седяща в цял ръст. Изработена е от бронз. Паметникът е открит през 1968 г.

Първата експозиция е направена през 1955 година по случай 60 години от смъртта на Петко Славейков. На 21.12.1971 год. Окръжният музей тогава прави и друго изложение в негова памет. Социализирането на обекта е затруднено, споделят от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Традиционното безплатно гостуване на посетители в музея за годишнината на бележития българин е онова, което се организира от уредниците. [2]

Петко Рачев Славейков не само е роден във Велико Търново, той учителства и се бори за независима българска църква - както в родния си град, така и навсякъде, където е пребивавал.

Още два музея, свързани с Петко Славейков

Къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ в София е открита за посетители на 1 юли 1951 г. Намира се в дома на внучката на поета, Светослава Славейкова, на ул. „Г. С. Раковски“. Станала първият уредник на музея, тя събира ръкописи, оригинални вещи, картини и книги, принадлежали на Славейковия род, в продължение на десетилетия. Светослава Славейкова пренася атмосферата и обстановката на старата турска къща с джамлък и голям двор, която Петко Славейков купува в края на 1879 г., когато се установява със семейството си в София. Къщата се е намирала на площад „Кафене баши“ (сега пл. „Славейков“). В този дом е живяла и починала най-голямата дъщеря на П. Р. Славейков. Възстановена е обстановката от жилищата, в които са живели и творили бащата и синът Славейкови.

Първата част от експозицията запознава с голямата, продължителна и разностранна дейност на дядо Славейков. Подреден е кът с мебелите, купени от Петко Славейков, когато е станал за пръв път министър. Изложени са негови лични вещи: кутийка с емфие, шарена кърпа, мастилница с паче перо, джобен часовник, седефената му броеница, метална чаша с чинийка, позлатена отвътре, с която са кръстени всички Славейкови деца; много бакърени съдове, останали от бащата на видния възрожденец – Рачо Казанджията. [3]

Музеят притежава богат литературен и исторически архив на бащата Славейков; съхранени са ценни книги и редки издания от личната му библиотека, вещи, събрани течения на вестниците, които редактира и издава: „Гайда“, „Македония“, първото женско списание „Ружица“, първото детско списание „Пчелица“, сп. „Читалище“ и др. В експозиционната зала са изложени и лични вещи на неговата съпруга Ирина, за която е женен от 1853 г.

Ценни експонати в музея са: таблото с ликовете на всички народни представители, участвали във Великото народно събрание през 1879 г.; скромната дървена маса, на която е подписана Търновската конституция.

Основният фонд съдържа: 80 000 ръкописни листа на баща и син Славейкови; личната библиотека на Петко Славейков (162 тома); личната библиотека на Пенчо Славейков (около 2000 тома), 600 оригинални фотографии, живописни платна от изтъкнати български художници; мебели, вещи, етнографска колекция от старинни български шевици, принадлежала на Славейковото семейство.

В по-малкото помещение на музей „Славейкови“ е пресъздадена атмосферата от кабинета на Пенчо Славейков.

Архивният фонд съхранява част от духовното и материално наследство и на другите Славейковци - синовете на Петко Славейков - Иван, Райко, Христо и Рачо, на дъщерите му Донка и Пенка. Събран е богат снимков фонд и интересна кореспонденция на създателката на музея Светослава Славейкова с вуйчо ѝ - Пенчо Славейков и с неговата муза Мара Белчева, както и с други членове на поетичния род.

Славейковата къща в Трявна е една от сградите на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство. Експозицията е обновявана няколко пъти през годините. Годишните отчети на Музея в Трявна я нареждат на трето място по посещаемост сред осемте музейни обекти. Факт, който се дължи на многобройните организирани ученически екскурзии и изнесени инициативи, свързани с името на Славейкови, не само като изучавани личности, но и станали патрон на десетки български училища. Няколко години от къщата до сградата на днешната гимназия, носеща името на Петко Славейков, се провежда факелно ученическо шествие в навечерието на патронния празник.

Заслугите, които не можем да изброим пълно

Участието на Петко Рачев Славейков в толкова събития от историята на България не е изчерпателно:

 • Будител и борец за църковна независимост
 • Помощник на генерал Скобелев в Руско-турската освободителна война през 1877–1878 г.
 • Депутат в Учредителното събрание и деен участник в изработването на Търновската конституция, 1879 г.
 • Политик
 • Поет
 • Писател
 • Просветител
 • Един от създателите на новобългарският книжовен език
 • Учител и създател на първото училище за учители - Даскалоливницата
 • Журналист
 • Издател
 • Преводач
 • Име в българския възрожденски периодичен печат: вестници, календари, първото детско списание, женско списание.
 • Общественик
 • Фолклорист и събирач на народни умотворения
 • Баща на 7 (9) деца (в статията в Уикипедия са посочени 4).

Патронен празник на училища

Разлики в имената на училищата в Република България

Според Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, към 28.11.2018 г. в България има 31 училища, носещи името на възрожденеца.

От тях, с името Петко Рачев Славейков са 12 образователни институции, от които 7 са основни общински училища: в с. Изгрев, община Венец; в с. Кортен, община Сливен; в с. Церова кория, област Велико Търново; в с. Обретеник, област Русе; в градовете Бургас, Карнобат и Велико Търново. С името Петко Рачев Славейков е средното училище в Трявна, начално училище в с. Воден, област Пловдив, и двете - общински, както и Център за специална образователна подкрепа, който е държавна институция в Плевен. Началното училище в с. Бяла, Русенско, и обединеното училище в Джулюница, Великотърновско, са в същия списък.

С името Петко Рачов Славейков са 8 общински основни училища в Ямбол, Варна, Пещера; в с. Смирненски, община Ветово; в с. Василовци, област Монтана; в с. Средногорци, област Смолян; Трето основно училище в Търговище и Второ основно училище в Стара Загора. Средните общински училища с второ име на дядо Славейков - Рачов, са училищата в Добрич, Кърджали, Видин, Кричим и Пето средно училище в Перник, общо 5 училища.

Петко Рачов Славейков е името и на началните общински училища в с. Роман, област Враца и в Пловдив. Такова е името на центъра за специална образователна подкрепа в Харманли и на професионалната гимназия в Якоруда, които са държавна собственост.

Начално училище „Петко Рачов Славейков“ в Роман, България, 2013 г.

В Регистъра със съкратено второ име - Петко Р. Славейков, са: началното общинско училище в с. Дагоново, област Благоевград и частното средно училище в район Витоша в София, вписано в Регистъра на 16.08.2017 г.

Празникът през 2018 г. и традиции за честването му

Различните заглавия сочат само част от тържествените инициативи, свързани с патронния празник на някои училища:

Съботният ден на датата на раждането на Петко Славейков (по стар стил) предполага реорганизация на учебния процес през тази учебна година на друга дата - най-често предходната, 16 ноември. В Трявна Славейковото училище от години организира честването на патрона си през последния петък на ноември. За 2018 година датата 30 ноември ще съвпадне със съответната на 17 ноември по стар стил.

В Тревненското школо от 2012 година насам се изпълнява тържествена клетва на новопостъпилите в гимназиален етап ученици. Така раздялата със знамето на училището в дванадесети клас има своето начало и е осмислена от обещанието да се учат и трудят достойни български граждани. От 2007 г. всяка година за празника училищното ръководство подготвя и отпечатва брошура с ученическо творчество, озаглавена „Славейкови потомци“.

Коментар

 • Вероятно такава трябва да е участта на музеен обект, свързан с многостранната личност на родолюбец и радетел за духовното ни оцеляване?

Източници

 1. Публикация на „Дарик нюз“
 2. Съботните новини и репортажи на БНР
 3. От сайта на музея „Петко и Пенчо Славейкови“ в София