Приключиха срещите на върха на Г-8 и Г-20 в Канада

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Срещата на Г-8 за международна сигурност и развитие се проведе в Мускока на 25 и 26 юни, а непосредствено след нея, тази на Г-20 за икономическо развитие в Торонто на 26 и 27 юни.

На срещата на върха на Г-20 бяха разгледани проблемите на развитието в условията на всеобщата финансова криза и финансов дефицит.

В окончателната резолюция приета на срещата на Г-20 се посочва, че държавите участнички ще намалят на половина своя дефицит до 2013 и че ще стабилизират, или ще започнат да намаляват своя дълг до 2016. Тези цели не се отнасят до Япония, която е в рецесия. Бе предложено да бъде въведена такса за банките като мярка срещу спекулативния капитал, срещу финансовите рискове и като начин за запълване на финансови дефицит. Великобритания, Германия и Франция са благосклонни към въвеждането на такава мярка, за разлика от Канада и други страни като Бразилия, Индия и Русия. Тези държави споделят канадската официална позиция, според която: "Държавите, в които няма фалит на банки и които не са пропилели на празно парите на своите данъкоплатци не възнамеряват да налагат такава такса на своите банки. Бе решено всяка държава да решава сама за себе си дали да наложи подобна такса на своите банки. Правителството на Китай оповести по.гъвкава финансова политика за йената

Барак Обама заяви като обобщение на тези различия че: "предизвикателствата пред които са изправени нашите държави са различни, како и нашите нации са различни". В този дух беше и изказването на Доминик Строс-Кан, генерален директор на Международния валутен фонд FMI, който заяви, че: "използването на различни мерки са оправдани поради особеностите на всяка една държава" и допълни: "няма съмнение, че икономическия растеж е в интерес на всички, и че този растеж зависи от усилията и реализацията на всяка една страна, която най-добре знае, какво и предстои".

Форумът на Г-8 за развитие и международна сигурност разгледа проблемите свързани с провежданата от Иран ядрена политика, инцидентът с торпилирания от Северна Корея южнокорейски военен кораб, на който загинаха 46 моряка, изгражданото на търговската и пограничната с Пакистан инфраструктура в Афганистан и ситуацията в ивицата Газа, която Барак Обама окачестви наскоро като "непоносима".

В окончателната резолюция страните взеха страната на Южна Корея срещу заплахата на Северна Корея, строго осъдиха последната и я приканиха Северна Корея да се въздържа в бъдеще от подобни действия и агресии.

Относно от Иран беше подчертано от ръководителите на страните членки на Г-8, че: "целта е да се убедят иранските отговорници да водят прозрачен диалог за ядрените дейности в страната и да спазват международните решения за Иран".

За Афганистан беше изтъкнато, че е необходим да бъде извършен сериозен напредък, за да е възможно след 5 години афганските сили да осъществяват благонадеждна защита в страната.

Относно конфликта между Израел и Палестина изказаха дълбоко съжаление за жертвите взели участие във флотилията с хуманитарна помощ за ивицата Газа, но се поздравиха за решението на Израел да смекчи блокадата над ивицата Газа, и заявиха: "настояваме горещо всички засегнати страни да работят заедно за да осъществят на дело резолюция 1860 на Съвета за сигурност на ООН за осигуряване на достъп на хуманитарна помощ и свободно движение на търговски блага и хора към Газа.

По искане на Канада и премиерът Стивън Харпер бяха разгледани проблемите свързани със здравето на майките и на децата в бедните страни. "Разходите за питейна вода, ваксинация и подобряването на прехраната с оглед на по-добро здравословно състояния са постижими от всички страни на Г-8", заяви Харпер. Някои страни се противопоставиха на изключването на абортите и контрацептивите от разглежданите проблеми, но абортите бяха все пак изключени като обект за обсъждане на срещата.

Следващата среща на Г-8 ще се състои в Ница през 2011 г., а на Г-20 през ноември 2010 г.

Из българския печат[редактиране]

Източници[редактиране]