Направо към съдържанието

Проект за музея на Адриана Будевска в Добрич

От Уикиновини

16 август 2019 г.

За втори път родната къща на Адриана Будевска в Добрич ще бъде съборена и построена отново.[1] Това предвижда проект на Общината и на Регионалния исторически музей в Добрич. Още през 1976 година къщата на българската артистка е съборена и построена отново, но с известни разминавания от оригиналната. През същата година тя е обявена за исторически паметник на културата. В годините от 1989 насам усилията на местните общински власти са били по-скоро да бъде извадена от списъка на културните паметници, защото парцелът е привличал бизнес интереси.

Къщата на Адриана Будевска в Добрич, снимка, предоставена през 2015 г.

Според сегашния проект сградата ще бъде изместена, за да се удовлетворят съвременните изисквания за строителство, но ще се използва богатият снимков материал от архивите, за да се получи пълно съвпадение с някогашната автентична постройка.

Предвижда се освен богата колекция на музея, посветена на личността на Будевска, да се отдели място за творческа работа с деца по проект на образователното министерство „Музеят в училище и училището в музея“.

Миналата година се навършиха 140 години от рождението на тази наша драматична актриса, която е един от основоположниците на съвременния български театър. През настоящата година се отбелязват 120 години от първото ѝ участие на българска сцена.

Финансовата част на проекта предвижда да се вложат 64 000 лв., отпуснати от Министерството на културата, и други 12 000 лв. от собствените средства на музея.

Източници

  1. Репортаж на Мая Щърбанова за предаването „12+4“