Направо към съдържанието

Промени в закона за електронните съобщения (22 декември 2009 г.)

От Уикиновини

Народното събрание разгледа и прие новия законопроект за следене на интернет съобщеният. Бяха изтъкнати много проблеми и неясноти, които биха били предизвикани от въвеждането на тези промени. За приемането на закона гласуваха Герб и Атака, а против Коалиция за България и Движение за права и свободи.

Беше изтъкнато също, че законът нарушава човешките права в страната. Беше изтъкнато, че за справяне с престъпността законът е необходим. Беше изтъкнато от друга страна, че базата данни на GSM операторите и сърварите няма как да бъдат контролирани и следени. Тогава как ще бъде прилаган законът и кой ще бъде следен? Излиза, че ще бъде следените всички граждани. В страната имаше опити да бъде наложена цензура по един или друг начин, с което демокрацията и свободното изказване на мнения и правото на свободен печат се поразклащат.

Има рискови фактори, престъпници - отвличащи българи, търговци на женска плът в страната и други криминогенно проявени граждани, които е законно да бъдат следени в интернет. Има и рискови фактори сред хората склонни към депресии, поради тежките условия на общата световна финансова криза. Обаче друг депутат изтъкна, че този закон е тромав и не би могъл да е ефективен за спешни операции за засилване на сигурността в страната.

Не се разбра какво е мнението на Интернет обществата в страната. Има референдум за излъчваните по български канал новини на турски език, а за закона за следене на мрежата Интернет, референдум не се предвижда за сега. Този закон засяга гражданите не само в България.

Още по темата: