Направо към съдържанието

Протести във Великобритания срещу решението на Борис Джонсън да суспендира парламента

От Уикиновини

31 август 2019 г.

В много британски градове, сред тях Единбург, Лийдс, Ексетер, Манчестър, Кембридж, Белфаст, Нотингам, Бирмингам и Йорк, са проведени демонстрации срещу решението на Борис Джонсън да суспендира парламента в навечерието на Брексит. Трафикът в части от центъра на Лондон е блокиран от няколко хиляди протестиращи, някои от които са седнали на паважа на Трафалгар Скуър. След това протестиращите са продължили към Бъкингамския дворец.

На митинг в Глазгоу лидерът на Партията на труда Джереми Корбин е заявил, че протестиращите се противопоставят на Брексит без договореност (no-deal Brexit).

Протестите са организирани от групата Another Europe is Possible, която се противопоставя на Брексит, и се провеждат под мотото „Спрете преврата“.

В Уестминстър е пристигнала и малка група от контра-протестиращи, която подкрепя министър-председателя.

Лондонската полиция е съобщила за три направени ареста. Зелената партия твърди, че членът на Лондонския градски съвет Каролин Ръсел е сред арестуваните.

Роб Пичета от CNN отбелязва, че броят на протестиращите е далеч под очакваните от организаторите на протеста „стотици хиляди“, и е изненадващо нисък. Само няколко дни по-рано петиция срещу суспендирането на парламента беше подписана от над 1,600,000 души. Той смята, че протестите така или иначе не се очаква да променят позицията на Джонсън и екипа му. Очаква, че по-сериозно предизвикателство на опита му да суспендира парламента се очаква да дойде от вторник нататък, когато разгневените от тази инициатива законодатели ще могат да вземат мерки срещу него, и съдилища в Лондон и Шотландия ще разгледат юридически предизвикателства срещу него.

Предвижда се суспендирането на парламента да продължи 23 работни дни - едно от най-дългите в съвременната история на Великобритания. Критиците му смятат, че продължителността и моментът му - точно преди ключовите моменти за Брексит - пораждат противоречия.

Канцлерът Сажид Джавид е заявил по програмата на BBC Radio 4's Today, че „по това време на годината е най-нормално парламентът да си вземе отпуска, така че е напълно подходящо и правилно да бъде суспендиран... Мисля, че е абсолютно редно министър-председателят и правителството му да получат възможност да зададат своя политика.“

Източници