Противоречива информация за евентуален севернокорейски ядрен опит

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Севернокорейската новинарска агенция KCNA отрече обвиненията на САЩ, според които има опасност за нов подземен ядрен опит. Правителственият всекидневник Родонг Синмун декларира, че американците искат да очернят на всяка цена комунистическата държава, като го представят за ядрен престъпник.

В понеделник стана известно, че севернокорейски дипломат е потвърдил пред японска делегация, че един севернокорейски ядрен опит е "необходим етап" за доказване на ядрения капацитет пред международната общност и че би могъл да се състои в близкото бъдеще. Малко по-рано севернокорейското правителство твърдеше, че ще се върне на международната маса за преговори.

Според южнокорейски дипломати, в понеделник американското правителство предложило да признае Северна Корея като независима държава ("sovereign state"), но продължавало да отказва преговори между Вашингтон и Пхенян.

Южна Корея е най-застрашена от увеличаването на агресивността в дискусиите между двете страни. Сеул предпочита по-спокойни разговори и реален напредък: "Лидерите би трябвало да намерят по-скоро решения, отколкото лозунги" ("Leaders should be providing solutions rather than slogans"), декларира южнокорейският външен министър Сонг Мин Сун. Откакто Кондолиза Райс нарече Северна Корея "авангард на тиранията", напрежението се повиши.


Източници

Статията се основава на превод на статия от френските Уикиновини. Посочени са следните източници: