Направо към съдържанието

Пръстените на Сатурн са не по-стари от 100 милиона години (17 януари 2019 г.)

От Уикиновини

17 януари 2019 г.
Доказателството е получено на базата на данни, събрани от космическия апарат „Касини“.

През 2017 г. сондата прави няколко прелитания през процепите между пръстените, преди да изгори в атмосферата на Сатурн. Това позволява да се направят изключително точни измервания на гравитацията в тази зона, и оттам да се изчисли масата на пръстените. Така полученото число е 20 пъти по-малко от досегашните очаквания, по-малко от половината от масата на Сатурновата луна Мимас.

Други инструменти на „Касини“ са определили съотношението на праха в материала на пръстените и скоростта, с която това съотношение расте за сметка на прибавяне на нов прах. През масата на пръстените това позволява определяне на приблизителната им възраст. Те няма как да са по-млади от 10 милиона години, или по-стари от 100 милиона години.

Това откритие разрешава отчасти въпроса за произхода на пръстените на Сатурн. Теорията, че те са се образували заедно с планетата и са стари колкото нея, е отхвърлена. Потвърдена е теорията, че те са се образували сравнително скоро, най-вероятно вследствие на сблъскване на спътници и/или преминаващи комети.

Източници