Направо към съдържанието

Разрушително земетресение в Китай

От Уикиновини

16 април 2010 г.

Eпицентарът на земетресението

Загинаха повече от 2000, в неизвестност са повече от 313, ранени са 9 110 в oбласт Жиегу при земетресение с магнитуд 7,1 пo скалата на Рихтер. 21 април 2010 г. е обявен за ден на национален траур в Китай.

Загинали са 1 484, ранени са 9 000, изчезнали са повече от 100 000 са без покрив. В град Хиегу са се срутили 85 % от сградите и 70% от училищата. Почти напълно е разрушена цялата инфраструктура. При срутване на училища са загинали 56 ученика, а 40 студента все още са под развалините.

Медицинските екипи оперират и дават медицинска помощ в палатки или приспособени убежища.

Най-тежко ранените са транспортирани до болниците в градовете Ксининг – най-големият град в областта, или в град Шенгду – провинция Сишуан.

На мястото на бедствието в четвъртък са изпратени 13 000 спасители. Поради тежките климатични условия в тази отдалечена и бедна местност: ледени температурите, които нощем падат под 0° и разреденият кислорд при тази височина от 4 000 м. поне 200 военни от бреговите части на Китай и пожарникари са напуснали спасителните екипи с различни неразполжения: припадък, затруднено дишане, посинели устни и повръщане на кръв.

Дзуо Хеуксия, говорител на местната власт на град Йуксиа, е заявил пред пресата: "Навсякъде могат да се видят ранени. Палатките, медицинските материали и лекарствата не достигат." Има недостиг и на храна и вода. Електроснабдяването е прекъснато. Всяка бутилка вода е скъпоценност, на която се гледа с въжделение.

В петък вечер някои от спасителите все още не са разполагали с подходящи инструменти, служили са си с подръчни средства и дори са разкопавали с голи ръце, тъй като инструментите са недостатъчни на брой.

При пристигане на мястото на бедствието с първите спасителни екипи министър-председателят Вен Цзябао призовава към единство на цялата нация при тези трагични обстоятелства.

Вен Цзябао пристигна в неделя в района, след прекъсване на посещение в Латинска Америка и заяви: "Трябва да спасим колкото се може повече хора, въпреки че надеждите са вече много малки. Докато има надежда нека продължим усилията си". В неделя е изваден от развалините още един жив, след като е бил затрупан от 100 часа.

Централният канал на държавната телевизия на Китай CCTV излъчва постоянно репортажи от мястото на бедствието. Показани са кадри с правителствения глава, който трудно се изкачва по стръмен и каменист склон подпомаган от планински спасители или коленичил утешава жена или дете от тибетски етнос.

На сайта на Централния канал на държавната телевизия е поместена и снимка на бебе, родено след земетресението в болнична палатка.

В събота 17 април монаси будисти са кремирали телата на 1 400 души. Стотици тела на облени в кръв жени, мъже и деца са били пренесени с камиони в главния манастир Жиегу на областта. Телата са положени в траншея от около 150 м и ложе постлано с килим от дървата, клони, зеленина и растения.

След припяване на мантри, погребални напеви и последна благословия на монасите в съответствие с каноните на будизма жертвите загинали при бедствието са изгорени. Към небето се издигат огромни пламъци и гъст сив дим. "Според традицията на будизма мъртвите трябва да бъдат изгорени до три дена след тяхната смърт. Много ни е мъчно, всички сме тибетци, но осъществихме най-правилната дейност и имахме най-правилното поведение." споделя Лаожианг, монах будист, дошъл в Йушу за да окаже помощ.

Предписанията на будизма са в съответствие и със съображенията за сигурност и препоръките на медицинските власти, за да не избухнат епидемии.

14-ят Далай Лама призовава китайските власти да получи разрешение да посети областта, която е и негов роден край: "Бих желал да съм мястото на трагедията, за да изпълня желанието и осъществя надеждите на жителите в областта, както и за да ги подкрепя духовно" е заявил духовният водач на тибетския будизъм от Дхарамшала - северна Индия, където живее в изгнание.

11-тия Панчен Лама е дарил 100,000 юана, за да бъдат възстановени разрушените жилища. Комунистическата партия на Китай е направила дарения от 225 милиона йоана или 33 милиона щатски $. Граждани и фирми също са подкрепили фонда за подпомагане на бедстващите. Правителствто на Китай обещава прозрачност при използването на даренията.

"По време на възстановяването на областта могат да се появят етнически проблеми и напрежение" се опасява Стефани Бригдън, директор на ОНЖ Свободен Тибет със седалище в Лондон, която е посетила областта през 2000 и 2002. Според нея, в тази област населена от 100.000 жители, от които 97% тибетци е твърде възможно да не бъде дадено предимство на местното тибетско население, а на заселници от етноса хуи – китайци с мюсюлманско религиозно самосъзнание.

Роберт Барнет, директор на програма за изследване на съвремен Тибет към Колумбийския университет казва пред вестник Льо Монд: "макар и да са добри отношенията между тибетското население в областта и правителството, тези отношения са все още крехки и най-малката грешка в този труден момент представлява заплаха. Тибетците ще изразяват своята благодарност към правителството, въпреки историческите вражди. Както правителството, така местните жители желаят да използват възможността за поправяне на грешки от миналото и нанесените морални рани въпреки и при условията на трагедията и страданията причинени от природното бедствие."

Правителството през последните години е подпомагало жителите в областта, като е построявало училища, библиотеки и създаването на ОНЖ с по-малко държавно участие, така че в областта настроенията и вълненията за независим Тибет обхванали районите Сишуан и Гансу на област Кингхай през 2008 не са популярни.

Из българския печат

Жена и дете оцеляха след 5 дни под развалините в Китай, в. Атака, 20.10.

Източници