Направо към съдържанието

Рекордни пожари в Амазония

От Уикиновини

25 август 2019

Честота на пожарите в Амазония за периода 1999 г. - 2010 г.
Файл:Amasonia2019.jpg
Пожари в Амазония червено 1-24 август 2019 г., жълно - същия период на 2018 г.

Тези дни броят на пожарите в Амазония надвиши 2500, като 1130 възникнаха през последните два дена. Само в Бразилия броят на горските пожари от началото на годината са 79513 - според Inpe - най-големия брой, откакто започва броене през 2013 г.. В Боливия пожарите опустошиха над 950000 хектара въпреки усилията на правителството да се справи с тях. Директорът на отдела по горите в Боливия Клайвър Роча съобщи, че 32% от гората Чикитано са изгорели, а там живеят 1871 семейства в 11 селища и 35 общности на коренното население.

Националният институт за космически изследвания на Бразилия уточнява, че по сателитни данни пожарите в страната са се увеличили с 85% спрямо миналата година. В същото време данните от Copernicus Sentinel-3 констатират 4000 пожара за периода от 1 август до 24 август, докато през миналата година имаше много по-малко през същия период, само 1110 пожара - 260% увеличение броя на пожарите в спавнение с миналата година, като тенденцията е все по-дълбоко навлизане в дъждовната джунгла.

Амазония е най-голямата тропическа гора в света, жизненоважен склад за въглеродния диоксид забавящ темповете на глобалното затопляне. В нейните гори живее 1 млн. души коренно население и се съхраняват 3 милиона вида растения и животни.

Сателитна снимка на пожари в обработваема земя в южна Бразилия на 21 август.
Image: INPE.

Природозащитниците обвиниха президента на Бразилия Жаир Болсонаро, че насърчава дървосекачите и земеделските производители да завладяват нови горски пространства. Според учените тропическата гора се изсича с ускорени темпове, откакто Болсонаро встъпи в длъжност президент през януари. Противно на това НАСА твърди, че тази година пожарната активност в басейна на Амазония е под средната активност.

Миналия месец Болсонаро обвини директора на Inpe, че преувеличава за мащаба на обезлесяването в Амазония в опит да подкопае правителството. Тогава Inpe публикува 88% увеличение на обезлесяването през юни в сравнение със същия месец миналата година.

Фондът за опазване на околната среда, в който участват Леонардо ди Каприо и вдовицата на Стив Джобс обяви, че дава 5 млн. долара за борба с пожарите в Амазония. Парите се отпускат на индиански племена и пет местни организации, които се борят с пожарите. Фондацията на името на ди Каприо е събрала около 100 млн. долара за природозащитни каузи от нейното създаване.

Синкава димна завеса над джунглата от 19 август.

Мащабът на пожарите и бездействието на властите изкараха на улиците на Бразилия и Боливия стотици протестиращи. Проблемът с пожарите в Амазония влезе и в дневния ред на обсъжданията на срещата на Г-7 във Франция. Бразилия не е член на Г-7, но е част от пакта между Европейския съюз и южноамериканската група Меркосур, който изисква Бразилия да спазва Парижкото климатично споразумение.

През деня около 15 часа местно време в Сао Пауло, Бразилия бяха принудени на запалят нощното осветление поради съчетанието на облаците от студения фронт и димната завеса от пожарите в джунглата.

Амазония произвежда 20% от кислорода на планетата. Затова природозащитниците призовават да не се купуват продукти произведени по тези места - палмово масло и говеждо месо, като се набляга на местни или сертифицирани продукти.

Източници

В Уикипедия? има статия: