Направо към съдържанието

Русия след срещата в Лисабон

От Уикиновини

На срещата на върха в Лисабон през ноември 2010 г. Русия и 28-те съюзници от НАТО обявиха, че ще работят заедно с цел “да допринесат за създаването на общо пространство на мир, сигурност и стабилност в Евро-Атлантическата зона.” Срещата на върха в Лисабон бе първата среща на Съвета НАТО-Русия след московското нахлуване в Грузия през август 2008. На нея присъства и руския президент Дмитрий Медведев. Стратегическата концепция на 2010 очерта няколко области на сътрудничество между НАТО и Русия и заяви – “Ще търсим взаимодействие с Русия и други евроатлантически партньори в областта на противоракетната отбрана.”

Русия и Афранистан

НАТО и Русия се съгласиха да си сътрудничат, помагайки на афганистанското правителство да разшири използването на железопътния транзит на стоки през Русия за и от Афганистан. Също така двете страни заявиха, че ще си помагат в борбата с тероризма и пиратството, както и че ще обсъдят сътрудничеството си в областта на противоракетната отбрана. Президентът Барак Обама каза, че сътрудничеството в областта на противоракетната отбрана “ще се превърне от източник на напрежение в последните години в източник на взаимодействие срещу общата заплаха”. Дмитрий Медведев пък каза, че очаква “нормални, пълноправни отношения” със страните от НАТО. “Очакваме условията за тихо икономическо развитие на страните ни да са добри. Не искаме да харчим пари за въоръжени битки.”

Противоракетна отбрана

За НАТО е подходящо да търси сътрудничество с Русия в областта на противоракетната отбрана като част от една по-обширна политика за преход към руско – американски стратегически отношения, различни от тези, имащи предимно отбранителен характер. НАТО и Русия се договориха да дават съвместна оценка на балистичените ракетни заплахи и да направят съвместен анализ на бъдещата рамка на сътрудничество в областта на противоракетната отбрана. Този аспект от взаимоотношенията НАТО – Русия ще се обсъди през Юни 2011 г. на среща на министрите на отбраната. Оценката на ракетната заплаха е добър старт, но понанатъшният план за взаимоотношения във връзка с провиракетната отбрана трябва да се разшири в редица насоки, включително:

- във връзка с общата оценка на заплахите трябва да се отчита, че двете страни ще имат независими оценки и че сътрудничеството ще има при преодоляване на заплахи, споделяни и от двете страни

- сътрудничеството в областта на противоракетната отбрана трябва да се извършва стъпка по стъпка

- най-добрата първоначална стъпка в противоракетното сътрудничество между САЩ и Русия е координираното развитие

“Има достатъчно интереси в областта на сигурността, относно които си сътрудничим с Русия и ще е голяма грешка за нас да се промъкваме обратно в недоверието, породено от неуспеха при ратифицирането на Старт” – каза президентът Обама. Още няколко неща бяха обсъдени на срещата между НАТО и Русия. Лидерите на двете страни се споразумяха да използват Съвета НАТО-Русия за създаване на “общо простванство на мир, сигурност и стабилност.” Всичко това е близо до целите на външната политика, която Русия иска да установи – нова структура на сигурността, която да бъде правно обвързана.

Източници