САЩ пред избори

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

6 октомври 2008 г.

Кандидатът на демократите Барак Обама води с няколко пункта пред кандидата на републиканците Джон Макейн. Републиканците прибягват до нови стратегии в електоралната надпревара. Сара Палин, съпартийка на Макейн, обвинява Барок Обама във връзки с терористи и по-специално с Бил Айерс - бивш член на Weather Underground извършили атентати по време на войната с Виетнам.

Излъчен е телевизионен филмов репортаж, в който Палин търси помощ от църковни служители и се подлага на ритуала наречен екзорцизъм за да прогони сатанинските сили и силите на злото вселили се в нея и олицетворени от Обама, според нея.

Отговорът на Обама е язвителен и саркастичен. Според него, неговите политически опоненти допускат груби фактологически и логически грешки. Такива връзки са невъзможни между него и Бил Айерс, по настоящем университетски преподавател в щата Илиноис, тъй като по време на най-големите атентати извършени от Weather Underground Барак е бил едва на 8 години. "Това е най-голямата икономическа криза в САЩ след голямата депресия (1930 г.) и вместо да потърсят реално решение, републиканците намират изход в разпространяване на нелепости и силното религиозно чувство на някои американци", допълни Барак Обама.

Коментар

Дали през януари представител на демократите или на републиканците ще замести Буш и ще застане начело на американската нация като президент, вероятно не е от толкова голямо значение за бъдещата политика на САЩ. Зад едната политически сила стои петролният капитал а зад другата - финансовият. Но поне методите на Барак Обама изглеждат по почтени.

Източници

  • [1]AP, Yahoo, par Mark Egan Reuters