Световна гладна стачка

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жак Диуф

Дата: 14 ноември

Днес Бан Ки-мун - генерален секретар на ООН, се присъедини към призива на Жак Диуф - главен директор на FAO - световната организация за земеделие и продоволствия към Обединените Нации, за един свят с мир без глад и за 24 часова световна гладна стачка в събота и неделя, в знак на солидарност с милиардите гладуващи по света. Жак Диуф и Бан-Ки-моон са в гладна стачка от сутринта на съботния ден.

На интернет адрес www.1billionhungry.org всеки може да подпише петициятар публикувана на английски, френски, испански и руски с един клик на мишката и да сподели инициативата с близки, приятели и роднини. Може да изглежда утопично да се обяснява глада но това е призив за мобилизация на цял свят за разрешаване на този тежък проблем.

По повод иницативата Жак Диуф каза: "Приканвам колкото се може повече хора да подпишат петицията. Всеки клик ще е будил за управниците на света за да преминат от думи към дела. Необходими са конкретни действия. Всеки шест секунди умира едно дете по света. Тази трагедия не е само покушение срещу морала, абсурдност на икономиката и огромна заплаха за всеобщия мир и колективната сигурност и напомни за гладните бунтове през 2007 и 2008. Нова световна продоволствена криза не е изключена. 31 държави са в тежки условия на продоволствена криза, 21 държави в Африка и 11 в Азия. Необходими са конкретни действия. Според него 29 милиарда евро помощ за развитие са инвестирани в земеделието, което е само 17% – 18% от необходимите средства според FAO [1]."

В понеделник в Рим започва среща на върха на Обединените Нации за Земеделие и Продоволствия, на която ще бъдат поискани 44 милиарда долара годишна помощ за най-бедните страни.

Източници