След 5 години Северна Корея може да стане сериозна заплаха за САЩ

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

12 януари 2011

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс

Намиращият се на официална визита в Китай министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви в хода на разговорите с председателя на КНР Ху Цзинтао, че след пет години Северна Корея може да попадне в списъка на страните, представляващи сериозна заплаха за САЩ.

Гейтс отбеляза, че това ще стане, ако в КНДР на власт остане сегашния комунистически режим. Като основни причини за опасенията Гейтс посочи последните достижения на севернокорейската страна в създаването на междуконтинентални балистически ракети. Освен това, министърът на отбраната спомена и за стремежа на Пхенян към укрепване и расширяване на собствен ядрен потенциал. Предвид гореспоменатите фактори, а също взимайки под внимание опасността, която КНДР представлява за региона, главата на Пентагона охарактерезира относително толерантната позиция на Южна Корея към Пхенян за «неубедителна».

Робърт Гейтс заяви, че е време от страна на севернокорейските власти да се продемонстрира готовност за възобновяване на переговорите със съседите по регион, в частност относно мораториума върху ракетните и ядрени изпитания.

Източници