След 5 години Северна Корея може да стане сериозна заплаха за САЩ

От Уикиновини

12 януари 2011

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс

Намиращият се на официална визита в Китай министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс заяви в хода на разговорите с председателя на КНР Ху Цзинтао, че след пет години Северна Корея може да попадне в списъка на страните, представляващи сериозна заплаха за САЩ.

Гейтс отбеляза, че това ще стане, ако в КНДР на власт остане сегашния комунистически режим. Като основни причини за опасенията Гейтс посочи последните достижения на севернокорейската страна в създаването на междуконтинентални балистически ракети. Освен това, министърът на отбраната спомена и за стремежа на Пхенян към укрепване и расширяване на собствен ядрен потенциал. Предвид гореспоменатите фактори, а също взимайки под внимание опасността, която КНДР представлява за региона, главата на Пентагона охарактерезира относително толерантната позиция на Южна Корея към Пхенян за «неубедителна».

Робърт Гейтс заяви, че е време от страна на севернокорейските власти да се продемонстрира готовност за възобновяване на переговорите със съседите по регион, в частност относно мораториума върху ракетните и ядрени изпитания.

Източници