Среща на Грета Тунберг в Комисията по околна среда към Европейския парламент

От Уикиновини

16 април 2019 г.

В Страсбург на 16 април 2019 r. в програмата на месечните пленарни заседания на Европейския парламент (от 15 до 18 април 2019 г.) на среща в Комисията по околна среда [1] шведската ученичка Грета Тунберг призова политиците да побързат с действията си по отношение опазването на природата.

Среща с Антонио Таяни и реч пред Комисията по околна среда

На предварителна среща с Председателя на Парламента Антонио Таяни Грета Тунберг обсъжда позициите си относно спешността на мерките по климатичните промени на Планетата. По-късно тя говори пред Комисията, като речта ѝ е прекъсвана от бурни аплодисменти.[2] Речта на Грета Тунберг пред отворената за всички евродепутати дискусия включва тревожните въпроси, свързани с глобалното затопляне и климатичните промени. Настоява се да не се подвежда обществото с привидните спешни и извънредни мерки, свързани с други проблеми, които всъщност са финансово ангажирани да се харесат на гласоподавателите си.

Грета Тунберг е поканена от Европейския парламент, като пристига в Страсбург от Швеция, пътувайки с влак по време на училищната ваканция. Тя повтаря настойчиво молбата си вземащите решения за Европа да се паникьосат и съвсем осъзнато да предотвратят необратимите промени, настъпващи в епохата на шестото масово изчезване[3] на биологичните видове. В речта си Грета Тунберг подчертава, че дневно измират близо 200 вида от лицето на земята, и това категорично трябва да се спре.

Шведското момиче предупреди и за ерозията на почвата, обезлесяването, замърсяването на океаните, повтори настоятелната си молба да се стреснат като хора, на които къщата им гори. Сравнението с бързината на отгласите и инициативите за възстановяване на катедралата „Нотр Дам“ след опустошителния пожар[4] там в понеделник, 15 април, прозвуча съвсем буквално свързано с многократното предупреждение на Грета Тунберг и тя не пропусна да го използва. Много цитирани терминологични понятия и конкретни научни факти в речта ѝ показаха за пореден път, че думите на активистката не са медиен изблик, а сериозно решение за намеса в делата на възрастните. Това е гласът на здравия разум, който подканя самозабравилите се уж пораснали и мислещи хора да се забързат в осъществяването на многогодишните си планирани, дискутирани и популистки забавяни решения.

Предистория

Началото

Действията на Грета Тунберг са с начало лятото на 2018 година, когато тя е на 15 години. В мълчалив протест всеки петъчен ден тя застава пред Парламента на Швеция в Стокхолм, вместо да е в училище.

Този неин протест е наречен „Стачка за климата“.

Първоначално самотно, действието на Грета Тунберг е последвано от хиляди ученици и студенти по света. Искането да се предприемат конкретни стъпки от депутатите срещу вредните климатични промени намира огромен отзвук в над 120 държави по света [5]. С лозунги за спасяване на нашето бъдеще младежите се самоорганизират по призива на Грета Тунберг в социалните мрежи и откликват масово[6] с исканията си към възрастните, които имат право да вземат решения вместо тях.

Обиколката на Грета Тунберг из европейските градове през февруари 2019 и отзиви за движението на учениците

Карън О'Брайън, социолог от университета на Осло, специалист по проблемите на климатичните промени, подкрепя движението на учениците с обобщението: „Децата слушаха, гледаха и чакаха. Те очакваха повече от нас и ние се провалихме. Мисля, че много от тях разбират, че нямат избор. Време е те да посочат пътя“. Не е тайна, че именно сегашните ученици са поколението, което най-пряко ще се окаже засегнато от очаквания хаос в климата на планетата.

Силвен Ваньон, специалист по история на образованието в университета на Монпелие изказва притесненията на възрастните тъй като движението „няма еквивалент“. [7] Удобното измъкване от вслушване в протеста на учениците е да се проявява принципната йезуитска загриженост за пропуснатите уроци, за детската беззащитност и незрялост. Тези покровителствени реакции могат да отложат още и още преминаването към конкретни мерки за опазване на климата, но времето за такива палеативни мерки е изтекло и духът на недоволството застрашава спокойствието на политиците.

Подобна е била реакцията от канцеларията на премиера Тереза Мей след първата голяма масова акция във Великобритания миналата седмица. Съжалението на администрацията, че младежите губят „учебни часове“ не се възприема от протестиращите и простичкото обяснение е, че да се защитава училището, което ще изчезне с изчезването на планетата, е абсурдно.

Едно от лицата на движението в Шотландия е 13-годишната Холи Гилигранд. Протестите и в Германия [8], имаха своя отзвук, където през февруари и март 2019 се събираха всеки петък над 15 хиляди ученици в десетки градове.

Номинация на Грета Тунберг за Нобелова награда

След участието на Грета Тунберг международния икономически форум в Давос през януари 2019 г., шведски депутати я номинират за Нобелова награда заради каузата ѝ за предотвратяване на климатичните промени, която вдъхновява младежите по света. [9]

Източници

  1. Съобщение на пресслужбата на Европейския парламент
  2. Видеоклип от събитието
  3. Към 9-тата минута от видеозаписа
  4. Катедралата "Нотр Дам" гори
  5. 1,4 млн. ученици по света са участвали в стачките за климатичните промени - Съобщение от 19 март в News.bg
  6. От Mediapol
  7. Арин де Хоог: Младежкото движение за климата се разраства заради бездействието - публикувано на 23.02.19 в 10:03 Автор: Константин Мравов
  8. В Германия има подкрепа за ученическите протести, но и подозрения за хибридна война публикувано на 23.02.19 в 09:34 Автор: Весела Владкова
  9. Съобщение от 14 март 2019 на БТВ

Външни връзки

  • Европейска комисия – Съобщение за медиите: Комисията стартира дебат относно по-ефикасното вземане на решения в социалната политика на ЕС