Среща на образователния министър във връзка с мръсния въздух в градовете

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

4 декември 2018

Проведена е среща на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев с представители на Националния институт по метеорология и хидрология и Регионалната здравна инспекция в София.

Повод за събитието[редактиране]

Продължаващото тревожно високо ниво на фините прахови частици във въздуха[1] из няколко софийски квартали и в други градове в страната в началото на декември е повод за тази среща.

Когато регионалните здравни инспекции и МОН имат предварителна информация за очаквано завишаване на нормите, училищата ще бъдат предупреждавани, гласи новината на МОН. Конкретните мерки, които се очаква да бъдат предписвани, са:

  • Да се ограничават занятията на открито, в това число посещенията извън училище.
  • Режимът на влажно почистване в сградите да се учести.
  • Да се създаде нормативно правило за освобождаване на ученици с хронични дихателни заболявания от учебни занятия в дни с рискови нива на замърсяване.
  • Това освобождаване на учениците да може да се осъществява по преценка на родителите.[2]

Коментар[редактиране]

Срещата на министъра е своеобразен отговор на протестите във връзка с традиционното повишаване на наличието на фини прахови частици във въздуха на градове и квартали, където се задържат димните слоеве от отопляващи се с твърдо гориво сгради.

Това няма да е единичен случай за зимния период, който тепърва настъпва.

Очакваме да се публикува промяната в наредбите на МОН, отнасящи се до освобождаването на учениците от занятия при такива ситуации.

Източници[редактиране]

УЧИЛИЩАТА ЩЕ БЪДАТ ИНСТРУКТИРАНИ ДА ПРЕДПРИЕМАТ МЕРКИ ПРИ РИСКОВИ НИВА НА ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ ВЪВ ВЪЗДУХА

  1. Обзор на Агенция „Фокус“, публикация от 4.12.2018, 21:40
  2. Освобождават ученици с хронични заболявания в дните с мръсен въздух - Развитието на административните мерки е отразено в публикация на икономическия портал „Economic.bg“ от 12:51 на 10.12.2018 г.