Направо към съдържанието

Тауфик Бен Брик цензуриран с шест месеца затвор

От Уикиновини

Тунизийският журналист дисидент Тауфик Бен Брик е осъден на 6 месеца затвор по фалшиви п оказания. Съдът го обвинява в нанасяне на телесни повреди, рушене на чуждо имущество и покушение срещу добрите нрави. Оплакването е п одала жена, която е представила медицинско, с което е имала право на 15 дена домашен отпуск. Тя призовава в своя полза и двама свидетели.

Адвокатът на журналиста е убеден, че журналиста е невинен. Според него единствената причинна за присъдата са "поредицата статии публикувани във френски преса."

Репортери без граница и партията на Зелените в париж също са убедени, че това е "манипулация на тунизийското правителство, което журналистът е критикувал остро"

Говорителят на външното френско министерство Quai d'Orsay заяви, че "европейските столици обсъждат проблема и ще излизат с общо решение. "

Mрез февруари 2007 Туниз блокира в. Libération в страната, а наскоро забранява един брой на Monde и два брой на Nouvel Observateur, публикували материали на журналиста Тауфик Бен Брик.

Източници