Трети мандат за Блеър

От Уикиновини
Британският премиер Тони Блеър

Лейбъристката партия на Тони Блеър очаквано спечелиха трети последователен мандат в Обединеното кралство, за първи път в историята на партията.

Предварителните резултати посочват победа на Лейбъристката партия с 36% от гласовете (-5%). Консерваторите вземат 33% (+1,5%) от гласовете, а либерал-демократите - 22% (+4%). Оставащите 9% са разпределени между по-малките партии (уелски и шотландски националисти). Изключително слабото участие беше спасено от нововъведения вот чрез кореспонденция по пощата

Тъй като британците избираха представителите си в Камарата на общините с мажоритатен поименен вот с един тур (първият печели), разпределението на местата в Камарата не отговаря задължително на пропорцията гласове, спечелени от всяка партия (както например във Франция). По тази причина Тони Блеър може да разчита на абсолютно мнозинство от 355 депутата (-47) от 646 места. Консерваторите на Майкъл Хауърд имат 197 места (+33), а либералдемократите се увеличавзт от 51 на 62 места. Останалите 13 места са разпределени между шотландските националисти (6), уелската партия Plaid Cimru и други регионални партии.

Майкъл Хауърд бързо призна загубата си : "(...) Блеър ще спечели трети мандат за Лейбъристите. Поздравявам го" и добави, че е време да се обърне внимание на темите, важни за британците. Въпреки загубата, консерваторите, разчитайки на изключително агресивна кампания срещу имиграцията и престъпността, успяха да подобрят ниските си резултати от 1997 и 2001 г. Лидерът им вижда в тези избори "важна стъпка" към завръщането на партията на власт. Тъй като Хауърд няма да може да се представи на следващите избори, той предпочете да напусне партията веднага след избора на нов лидер.

Чарлз Кенеди, лидер на либералдемократите, е доволен от най-високия резултат от 1929 г. насам. Той декларира, че е дошло времето на политическа система с три партии. Добрите резултати са главно в бивши "лейбъристки" общини.

Въпреки победата на Тони Блеър, следващото правителство ще трябва да бъде преизбрано при трудни условия: 50 поддръжници на министъра на финансите Гордън Браун, твърде критични към политика, която смятат център-дясна. Без тях, Лейбъристката партия няма мнозинство и Блеър вероятно ще се обърне за подкрепа към християн-демократите. Тони Блеър потвърди, че разбира, че "хората пожелаха завръщането на лейбъристко правителство, но с по-малко мнозинство". Той също така коментира войната в Ирак и декларира "Зная, че Ирак разедини страната (...) но се надявам, че ще можем отново да се обединим и да гледаме към бъдещето".

Тони Блеър, на 52 години, депутат от община Саджфийлд (североизточна Англия), вероятно ще представи новото си правителство в петък. Очаква се то да продължи волунтаристката икономическа политика с увеличаване на данъците и укрепване на обществения сектор (особено здравния). Според някои политолози, отслабен от ниските резултати, Блеър може да подаде оставка в близките година и половина. Организаторът на успешните реформи, министърът на икономиката Гордън Браун, е смятан за бъдещ наследник на премиерския пост.

Обединеното кралство ще поеме президентството на Европейския съюз и на Г-8 през юли 2005.

Източници