Тържествена митинг заря в чест на 100 годишнината от Освобождението на България

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

22 септември 2008 г.
Георги Първанов откри Тържествената заря проверка по повод 100 г. от освобождаването на България с думите "Да живее свободна и независима България! Да живее българския народ!" и почете паметта на жертвите, дали своите сили и живот в името на Независимостта на България.

Президентът Георги Първанов изрази благодарност, признателност и почит към всички интелектуалци, дейци и лидери направили възможен този преход към съвременна, модерна и независима България.

Георги Първанов не пропусна да изрази и своята благодарност към Фердинанд, Георги Малинов и други политици от кабинета на Фердинанд, както и към промишления капитал, създали реални предпоставки и възможности за икономически бум и развитие на нашата страна.

Георги Първанов призова към нов прочит на голямата историческа и културна тема за независимостта на България и вслушване в уроците, които дава този велик период за България – „нека той бъде мост между поколенията” – призова президентът на Народна Република България.

Президентът завърши своето слово с вдъхновяващ поглед към бъдещето. За да построим съвременна България - една България на информационното общество и цифровите технологии, научния бум и ускоряващите се изследваня на космоса и Вселената, младите поколения и всички Българи трябва да помнят моралните качества и добродетели на всички тези, които извоюваха нашата политически и религиозна свобода и изградиха новия образ на нашата хилядолетна държава. В името на една голяма и велика цел, за да осъществим мечтите си и да защитим достойното си мястото в процеса на изграждането на съвременната цивилизация, нека пазим в сърцата си качествата и добродетелите на нашите предци, тяхната воля, целеустременост, категоричност и единство!

Честит Празник, Българи!