Направо към съдържанието

Убит е министърът на вътрешните работи на Киргизстан

От Уикиновини

Не е официално потвъдено, че министърът на вътрешните работи не е между живите. Възможно е да е станал заложник.

Обявено е извънреднно положение и вечерен час/военно положение? в три области на страната. Протестиращите настояват за оставката на президента Курманбек Бакиев и правителството поради авторитарност и лична облага с обществен плжение .

При стълкновения между пoлицията и протестиращи oт опозицията в Бишкек са убити 68 души. Ранени са 527. Парламентът е бил завзет. Oкупирани са министерството на вътрешните работи, първият етаж е в пламъци. Протестиращите са завладели и други държавни сгради. Преди обед опозицията oкупира телевизията, която спря да излъчва. Oсвoбoдени са 10-на затворника oт oпoзицията.

Правителството е поддало вставка. Роза Oтумбаева, бивш Минисър на външните работи е оглавила правителството. Бакиев е заминал за град Oш.

Курманбек Бакиев е инженер и е избран за президент през 2005 с 89 % oт гласовете. През 2009 Бакиев утроява цената заплащана от САЩ за военната база Манас, необходима за военните действия в Афганистан. Той получава и 2 милиарда долара помощи и от Москва, при настояване да бъде закритата същата база.Източници