Направо към съдържанието

Уикиновини:Вторични суровини

От Уикиновини

Заубер отмени представянето на новия си болид

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Швейцарският тим Заубер отмени представянето на новия си болид, което бе планирано да се състои в столицата на Малайзия – Куала Лампур, заради смъртоносното цунами в Азия, отнело живота на над 140 000 души.

"В знак на почит към паметта на загиналите и техните семейства, решихме да анулираме презентацията" - каза говорителят на тима днес. Бе обявено също, че няма да има презентация никъде другаде.

Представянето на новия болид бе планирано да е в Куала Лампур, заради основния спонсор на тима – петролния гигант на Малайзия Петронас.

През миналата година Заубер направиха най-зрелищната презентация преди сезона, която се състоя в австрийския град Залцбург, заради другия основен спонсор – Ред Бул. Тази година Ред Бул са със собствен тим във Формула 1 - Ред Бул Рейсинг.

Белгия вярва в европейското бъдеще на България

Белгия е един от основните инвеститори в България. Аз съм убеден, че страната ви лесно и много бързо ще намери мястото си в семейството на Европейската общност. Европа е много красив диамант с 24 страни. България трябва да го шлифова, за да го използва след 2007 г. Метафората направи белгийският посланик у нас Филип Беке. Той участва в заключителната сесия на Бизнес академия “Плато”. Проектът “Плато – България” се реализира от Търговско-промишлена палата – Стара Загора в партньорството на палатата в Лимбург, Белгия и с финансовата подкрепа на Фламандското правителство. Над 140 представители на български фирми от цялата страна се подготвяха за изискванията на европейския пазар и се обучаваха в овладяване на модерни мениджърски практики. Всички те получиха сертификати и дадоха много висока оценка за практическите ползи от 11-те обучителни сесии.

Преди България проект “Плато” е реализиран успешно в други европейски държави през последните 5 години. Само в Белгия благодарение в него са участвали около 10 хил. фирми и са разкрити над 50 хил. нови работни места.

След обученията в Стара Загора има конкретни примери за съвместна работа между български фирми и предприятия от Белгия и от други страни от ЕС. След посещенията си в България в рамките на проекта “Плато” белгийският лектор Марк Билен, директор на Агенция за подбор на персонал, реши да регистрира фирма със седалище в Стара Загора. Той ще отвори тук бюро за подбор на кадри в сферата на високите технологии. Посланикът на Белгия Филип Беке повтори няколко пъти на български език ключовата дума, която счита, че ще донесе успех на българите - работа. Той цитира десетки примери на съвместна дейност между фирми от двете държави.

Посланик Беке харесва български вина на “Домейн Менада” и е убеден, че те могат да конкурират известните в цял свят марки от Белгия, Франция и Испания, но само ако са представени по атрактивен начин. Прогнозира, че заводът за преработка на цветни метали в Пирдоп ще се превърне в най-големият в Европа. Съобщи и за предстоящо сътрудничество на белгийската банка “Дексия” с българската Общинска банка. С финансирани от страна и на фламандското правителство предстои в Стара Загора да бъде разкрит Център за хора в неравностойно положение, съобщи посланикът.

Риболов

От 10 април до 23 май 2007 година е забранен риболова.

Почина Борис Елцин, един от президента на демократичния преход и една от противоречивите фигури на Нова Русия., Под неговото президентство се появи руската олигархия и бе започната войната в Чечня. Поклон пред паметта му.

20 тона кокаин заловени от щатската брегова охрана

24 април, 2007

Служител охранява 20 тона кокаин

Щатската брегова охрана залови 20 тона кокаин на стойност над 500 млн шатски долара в операция наречена от властите най-големия арест на кокаин в историята.

Три ареста общо бяха направени в период от близо месец. Първият на 19 февруари на мексиканския бряг, следващия на 18 март до Панама и на 25 март също Панама.

МОС Ловеч с нов председател

На 26 Юни на заседания на Младежкия Общински Съвет в Ловеч бе избрано ново ръководство на организацията. София Стефанова(ПМГ) замени завършилия досегашен председател Войслав Тодоров(ГЧЕ). Освен София други членове на Управителния съвет на МОС са Мария, Деница, Мариян и Мария.

Българските медици се върнаха от Либия

След осем години в либийския затвор в Джудейда, българските медици и палестинският лекар пристигнаха в летище София с френски правителствен самолет. На борда му бяха и освободеният преди няколко години д-р Здравко Георгиев, съпругата на френския президент Сесилия Саркози, както и еврокомисарят по външни отношения и европейска политика на съседство Бенита Фереро-Валднер. Това се случва след като вчера Либия поиска допълнителни условия, за да освободи медиците. Веднага след кацането на самолета, президентът Георги Първанов издаде указ за тяхното помилване, който предотврати обсъжданата преди това възможност освободените медици да бъдат транспортирани до затвор. Събитето беше отразено от всички медии със съобщения и преки предавания.

05.08.2007
Франция не отрича подготвянето на договори в различни области
на бъдещето сътрудничество между Либия и Франция.
Телевизионният канал Франс 2 изрично подчертава, че освобождаването
на българските медици и палестинския доктор Ашраф
е една от дипломатически дейности на френското правителство!
Не може да има и няма нищо общо между защитата на човешките и
хуманитарните права и договори от други области
на дипломатическите отношения между Франция и Либия!
Президентът на Република България Георги Първанов, на неофициална конференция съобщи: ... от 12 до 15 септември президентът на Франция Никола Саркози ще бъде на официално посещение в София сърдечно благодари на емира на Катар шейх Хамад бед Халифа ал Тани и подчертава неговата ролята за освобождаването на българските медици и лекаря Ашраф, палестинец по произход.

12.08.2007 13ч.23 Президентът на Република България Георги Първанов на прес-конференция сърдечно благодари на Емира на Катар Шейх Хамад бед Халифа ал Тани и подчерта неговата дипломатическа роля за освобождаването на българските медици и лекаря Ашраф, палестинец по произход.
Президентът на Република България Георги Първанов съобщи още, че Президентът на Франция Никола Саркози ще бъде на официално посещение в София от 12 до 15 септември 2007.

14.08.2007
02ч.27
България за сега не може да приеме да се застъпи официално
за освобождението на либийския пилот обвинен и осъден в делото Уокърби,
все още задържан във Великобритания! Когато политическите международни политически сили и международната дипломация позволят на правителството на Георги Първанов и тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС да отвори отново закритите блокове на ядрената централа Козлодуй и подпомогнат нейното съвременно модернизираме така, че България да може да изнася електричество за страните от Балканите и Турция президентът на Република България Георги Първанов, от името на Българския Народ ще изрази благодарност за освобождаването на Палестинския лекар с българско гражданство Ашраф и на българските медици, на които три пъти им бе присъдена смъртна присъда! Организацията за Международна Амнистия, Международната Организация за Премахване на Смъртното Наказание и Международната Организация Лекари без Граница (Amnesty International, l’Organisation Internationale pour l’Abolition de la Mort et l’Organisation Médecins sans Frontières). Георги Първанов ще се извини и от името на предишните правителства за допуснатите грешки при задържането в продължение на цели осем години в Либийски затвор на невинни жертви поради погрешни дипломатически ходове и дипломатично ще се застъпи за освобождаването на невинния пилот Либиец обвинен в делото Уокърби и осъден за тероризъм!
Пилотите са прекалено ценен висш кадър за да бъдат задържани почти десет години зад решетки!

Министерството желае да определя цените.

Петър Димитров,министър на икономиката и енергетиката съобщи,че повереното му министерство ще определя цените на стоките.Идеята на министерството на икономиката и енергетиката,е да показва реалните цени на поскъпналите стоки всяка седмица,за да могат гражданите да разбират кога ги лъжат или кога цените са ненормално високи.

21 септември 2007 - Ден на Мира

Бен Ки Мун призовава към размисъл и в превръщането на този ден не само в желание а в ежедневен диалог и истинска ежедневна страст за разрешаване на конфликтите на всякъде по света. За този ден деца участват в проект "Нарисувай ми Мира!" http://www.decennie.org/documents/JDM_PAP.pdf

Скръбна вест

Скръбна вест
Почина Марсел Марсо, актьор и мим,
посланник на добра воля към ЮНЕСКО.
С пластичния език на тялото и своята чувствителност,
той изразяваше през смях и сълзи единството на света
на безумните мечти, на лунатиците и поезията -
на Лунния Пиеро и Героичния Хидалго.
Поклон пред паметта му!

Можете да прочетете статия за Марсел Марсо в Уикипедия на страница http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BE

10 октомври - Международен Ден срещу Смъртната Присъда

10 октомври е обявен за Международен Ден срещу Изпълнението на Смъртната Присъда през 2003 г. от Международната Коалицията срещу Смъртната Присъда. На петте континента в 47 държави се провеждат стотици различни мероприятия в подкрепа на очакващите своята смъртна присъда в коридорите на смъртта. Тази инициатива се подкрепена от Европейската Общност и от Съвета на Европа.
Съществува мораториум върху смъртната присъда в държави, които още не са премахнали тази форма на съдебно наказание.
Прилагането на смъртната присъда е несправедливо съдебно наказание, акт на отмъщение и няма място в правосъдието на ХХІ век.
На 15-08-2007 в Конго по повод национални празник на Конго президентът на Конго Денис Сасу Нгуесо отменя с указ смъртната присъда на 17 души Последните смъртни присъди са изпълнени:
в САЩ - Щата Тексас на 22 август 2007 е изпълнено последната 400-на смъртна присъда.
Щата Тенеси е изпълнено 400-ното смъртно наказание 12 септември 2007 изпълнена смъртната присъда над 45 годишен мъж на електрически стол.
В Япония на 23 август 2007 са обесени 3-ма мъже на шестдесет години.

Путин на посещение в Техеран

Миналата седмица Владимир Путин проведе по-скоро приятелска среща с Никола Саркози, ледена с Кондолиса Райс, а в неделя се срещна и с Анджела Меркел. Проведени са били разговори за важни проблеми в областта на международната политика като: независимостта на Косово и ядрения щит на САЩ над страни в източна Европа - решения срещу които Путин категорично и недвусмислено е заявил своето несъгласие. Била е обсъдена и ядрената програма за граждански мирни цели ва Иран, която Путин подкрепя.
Във вторник 16 октомври Владимир Путин ще проведе разговор с Махмуд Ахмадинежад в Техеран.
Интерфакс, АФП и други агенции съобщиха за възможен организиран атентат от камикадзе срещу Путин по време на неговото посещението в Иран. Иран официално отрече опасността за възможен такъв атентат.
15 октомври

Дипломация онлайн

От началото на годината стартира нов сайт за популярната настолна дипломатическа игра - Дипломация. Сайтът е www.playdiplomacy.com и цели да даде нова възможност на хоби-дипломатите да практикуват своите умения в управлението на една от великите сили на Европа от началото на миналия век. оригиналът на играта е създаден още през средата на ХХ век от Алън Кълхамър и въпреки простите си правила се счита за една от най-сложните стратегически игри създавани някога. Това се дължи на факта, че от играчите се очаква да водят преговори с други играчи, да отстояват интересите си, да влизат в съюзи, да решат дали да спазват или не обещания и в крайна сметка да станат най-великата световна сила...

ЕС : наличен пазар на зърно - 05.06. - pazari.bg

Париж ( Dow Jones ) - цените са в Е / метр. тон , към 11:00 местно време , по оферти на европейски трейдъри :

Холандия , CIF Ротердам

фуражна пшеница - юни - 195 ; септ. / дек. - 192; ян. / юни 09 - 196

ечемик -юни -195 ; септ. / дек. - 177 ; ян. / юни -182

царевица - юни - 200 ; юли / септ. - 204 ; окт. / дек. - 198

Италия - фуражна пшеница - доставка - юни - дек. - 195 , 210 , 220 , 229

ечемик - доставка - юли - дек. - 195 , 200 , 205

царевица - доставка - юни - юли - 210 -220 ; септ. - дек. - 200 - 210

твърда пшеница - доставка - юни - юли - 310 - 315 ; август - 340 - 345

Великобритания , в GBP / метр. тон

фуражна пшеница

юни - 150 ; авг. - 137 ; окт. / дек. - 141 ; ян - март. 09 - 147 GBP

Белгия

хлебна пшеница - доставка - юни - 185 ; юли - 186 ; септ. - дек. - 184 ; ян. - юни 09 - 184 Е

ечемик - доставка юни - 188 ; септ. - дек. - 180 ; ян. - юни 09 - 184 Е

царевица - доставка - юни - 200 ; юли - септ. - 205 - 210 ; окт. - дек. - 199 ; ян. - юни 09 - 205 Е

ЕС : цени на соево и слънчогледово олио - 05.06.2008 - pazari.bg

Хамбург ( Dow Jones ) - най - ниски оферти , към 13:30 местно време , в $ за метричен тон , освен ако не е посочено друго , в наливно състояние , с измененията за деня , по котировки на европейски трейдъри:

соево олио, нерафинирано , произход Холандия , FOB производител , в Е / метр.т.

юли 08 967.00 + 11.00

авг. - септ. 08 954.00 + 12.00

окт. - дек. 08 972.00 + 9.00

ян. - март 09 988.00 + 10.00

апр. 09 - -

соево олио , рафинирано , произход Германия ,FOB Хамбург , в Е/метр.т.

юни 08 1045.00 + 8.00

юли 08 1045.00 + 8.00

авг. -септ. 08 1023.00 + 12.00

окт. - дек. 08 1040.00 + 8.00

ян. - март 09 1057.00 + 11.00

слънчогледово олио , нерафинирано , произход ЕС , FOB северни европейски портове

авг. 08 2100.00 -

септ. 08 1980.00 -

окт. - дек. 08 1800.00 -

ян. - март 09 1700.00 - 50.00

апр. - юни 09 1715.00

ЕС : цени на рапично и други растителни масла - 05.06.2008 - pazari.bg

Хамбург ( Dow Jones) - най - ниски оферти , към 13:30 местно време , в $ / метр.т. , освен ако не е посочено друго, в наливно състояние , с измененията за деня , по информация нз европейски трейдъри:

рапично нерафинирано олио , произход Холандия , FOB производител , в Е/метр.т.

юни 08 - -

авг. - окт. 08 980.00 -

ноем. - ян. 09 985.00 + 5.00

февр. - апр. 09 990.00 + 5.00

рапично рафинирано олио , произход Германия , FOB Хамбург , в Е/метр.т.

юни - юли 08 1070.00 - 5.00

авг. - окт. 08 1060.00 -

ноем. - ян. 09 1070.00 + 5.00

февр. - апр.09 1075.00 + 5.00

ленено нерафинирано олио , произволен произход , ex - tank Ротердам

юни - юли 08 1505.00 -

Фъстъчено олио , произволен произход , CIF Ротердам

юни 08 2310.00 -

рициново олио , произволен произход , ex - tank

юни - юли 08 1650.00 -

САЩ : цените на пшеницата се повишиха - 06.06.08 - www.pazari.bg

Основна поддръжка за повишението на последните търгове на пшеница в САЩ , оказаха съседните пазари на царевица и соя . Друга новина , действаща повишаващо на пазара , е очакваното влажно време , през следващите 5 дни в някои щати , засяти предимно с мека пшеница SRW.

Близките юлски контракти на фючърсите на пшеница се повишиха :

  * на меката пшеница SRW в Чикаго с 11.94 до 288.62 $/т.
  * на твърдата HRW в Канзас Сити с 9.00 до 299.27 $/т.
  * на твърдата пролетна пшеница HRS в Минеаполис с 11.03 до 356.41 $/т.

Трейдърите очакват , че след спекулативния ръст от последните дни , в петък ще последва фиксиране на печалбите , а от тук и спад на цените на пшеницата.

Франция - наличен пазар на зърно - 09.06.- pazari.bg

Цените са в евро/метричен тон ,като варират в зависимост от мястото на извозване и пристанището на натоварване.По информация на европейски трейдъри:

фуражна пшеница, доставка юни - 180 Е , 182 Е ; август - дек. - 192 Е хлебна пшеница, доставка юни - 180 Е , 185 Е , 192 Е ; доставка юли /август -193 Е ; доставка август / декември - 180 Е , 193 Е царевица , доставка юни / септ.- 180 Е ; доставка октомври/ декември - 188 Е , 190 Е ечемик - доставка юни - 165 Е , 175 Е ; доставка юли - септември - 164 Е

Франция - наличен пазар - твърда пшеница , рапица , слънчоглед - 13.06. -pazari.bg

Цените са в евро/метричен тон ,като варират в зависимост от мястото на извозване и пристанището на натоварване.По информация на европейски трейдъри:

  * твърда пшеница, доставка юли - август -   -
  * рапица , доставка юли - август - 460 Е , 463 Е
  * слънчоглед , доставка юни - 570 Е , 580 Е ; септември - 490 Е , 500 Е

ЕС : наличен пазар на зърно - 13.06. - pazari.bg

Париж ( Dow Jones ) - цените са в Е / метр. тон , към 11:00 местно време , по оферти на европейски трейдъри :

Холандия , CIF Ротердам

фуражна пшеница - юни / юли - 203 ; септ. / дек. - 199; ян. / юни 09 - 207

ечемик -юни -200 ; септ. / дек. - 183 ; ян. / юни 09 - 187

царевица - юни - 210 ; юли / септ. - 214 ; окт. / дек. - 210

Италия - фуражна пшеница - доставка - юли - дек. - 200 , 222 , 230 , 240

ечемик - доставка - юли - дек. - 203 , 208 , 212

царевица - доставка - юни - юли - 220 -230 ; септ. - дек. - 215 - 220 - 225

твърда пшеница - доставка - юни - юли - 330 ; август - 360

Великобритания , в GBP / метр. тон

фуражна пшеница

авг. - 153 ; окт. / дек. - 152 ; ян - март. 09 - 155 GBP

Белгия

хлебна пшеница - доставка - юни - 195 ; юли - 195 ; септ. - дек. - 200 ; ян. - юни 09 - 204 Е

ечемик - доставка юни - 190 ; септ. - дек. - 185 ; ян. - юни 09 - 190 Е

царевица - доставка - юни - юли - 208 ; юли - септ. - 213 ; окт. - дек. - 204 ; ян. - юни 09 - 210 Е

САЩ - цените на пшеницата в Чикаго нарастнаха до нивата от април - 16.06. - pazari.bg

Проливните дъждове и наводненията , в американския среден запад , бяха основният фактор , който движеше пазарите на зърно в САЩ. Царевицата , през изминалата седмица , поставяше рекорд след рекорд. Очакваната много добра реколта от пшеница , не оказа никакво понижаващо влияние върху цените на последната. И така , близките юлски контракти на пшеница в петък нарастнаха :

  * меката пшеница SRW в Чикаго с 11.39 $ до 324.07 $ / т.
  * твърдата пшеница HRW в Канзас Сити с 11.76 $ до 339.60 $ / т.
  * твърдата пролетна пшеница HRS в Минеаполис с 10.38 $ до 387.36 $

Юлските контракти на пшеница в Чикаго достигнаха най - високите си нива от 18 април.

ЕС - цените растат - 16.06.- pazari.bg

Под влияние на борсата в Чикаго, вече три дни растат котировките на хлебната пшеница на френската борса MATIFF. Ноемврийският контракт , в петък , се вдигна с 1 Е до 209 Е / т. Фуражната пшеница от новата реколта ( ноември ), на LIFFE , се повиши с 0.50 GBP до 149.50 GBP / т.

Трейдърите смятат , че европейските борси сляпо следват американските , въпреки че факторите на двата континента са различни. Влияние оказват и спекулативните покупки от големите фондове. Реколтата от пшеница продължава да се очаква да е много добра , както в ЕС така и в Русия и Украйна. Влажното време , в някои части на Европа , може да доведе до проблеми с качеството , но не и с обема.

Останалите стоки , затвориха в петък както следва :

царевица ( август ) - 210.00 Е / т.

рапица ( август ) - 462.25 Е / т. ( + 2.25 )

бяла захар ( август ) - 364.50 $ / т. ( + 10.60 $ )

кафе робуста ( юли ) - 2210 $ / т. ( - 7.00 $ )

какао ( юли ) - 1609 GBP / т. ( + 5.00 GBP )

Германия - наличен пазар на зърно - 16.06. - pazari.bg

Хамбург ( Dow Jones ) - най - ниски оферти , към 13:15 местно време , в Е / метричен тон , по котировки на европейски трейдъри. Цените са в зависимост от мястото на извозване и натоварване , и месеците на доставка - юни - юли 08 .

хлебна пшеница , протеин 14% - 240.00

хлебна пшеница , протеин 13% - 212.50 , 215.00

хлебна пшеница , протеин 12% - 205.00 , 207.50

фуражна пшеница - 200.00

ечемик - 187.50

овес - 200.00 , 205.00

царевица - 220.00

ЕС : цени на соево и слънчогледово олио - 16.06. - pazari.bg

Хамбург ( Dow Jones ) - най - ниски оферти , към 13:30 местно време , в $ за метричен тон , освен ако не е посочено друго , в наливно състояние , с измененията за деня , по котировки на европейски трейдъри:

соево олио, нерафинирано , произход Холандия , FOB производител , в Е / метр.т.

юли 08 1140.00 + 20.00

август 08 1125.00 + 8.00

септември 08 1125.00 + 8.00

окт. - дек. 08 1043.00 + 18.00

соево олио , рафинирано , произход Германия ,FOB Хамбург , в Е/метр.т.

юни 08 - -

юли 08 1118.00 + 10.00

авг. -септ. 08 1099.00 + 11.00

окт. - дек. 08 1116.00 + 10.00

ян. - март 09 1132.00 + 10.00

слънчогледово олио , нерафинирано , произход ЕС , FOB северни европейски портове

авг. 08 - -

септ. 08 1950.00 -

окт. 08 1900.00 -

ноем. - дек. 08 1700.00 + 20.00

ян. - март 09 1680.00 + 15.00

апр. - юни 09 1695.00 + 15.00

ЕС : цени на рапично и други растителни масла - 16.06. - pazari.bg

Хамбург ( Dow Jones) - най - ниски оферти , към 13:30 местно време , в $ / метр.т. , освен ако не е посочено друго, в наливно състояние , с измененията за деня , по информация нз европейски трейдъри:

рапично нерафинирано олио , произход Холандия , FOB производител , в Е/метр.т.

юни - юли 08 - -

авг. - окт. 08 1050.00 + 5.00

ноем. - ян. 09 1060.00 + 10.00

февр. - апр. 09 1060.00 + 5.00

рапично рафинирано олио , произход Германия , FOB Хамбург , в Е/метр.т.

юни - юли 08 1140.00 -

авг. - окт. 08 1130.00 - 5.00

ноем. - ян. 09 1040.00 + 5.00

февр. - апр.09 1045.00 + 5.00

ленено нерафинирано олио , произволен произход , ex - tank Ротердам

юни - юли 08 1505.00 -

Фъстъчено олио , произволен произход , CIF Ротердам

юни 08 2350.00 -

рициново олио , произволен произход , ex - tank

юни - юли 08 1650.00 -

САЩ - Средният Запад е залят от най - ужасните за последните 200 години наводнения - 17.06. - pazari.bg

Щатът Айова се е оказал в епицентъра на стихийните бедствия. Девет реки са излезли от коритата си. Вече са евакуирани около 25 хил. човека. В Америка се говори , че сегашното бедствие може да надмине по мащаб катастрофата от 2006 г. , когато южната част на страната беше разрушена от урагана "Катрина". Бил Каринс , водещ специалист от националната метереологическа служба на САЩ е заявил , че днешните наводнения в Средния Запад са "най - ужасните за последните 200 години".

Чет Куливер , губернатор на Айова , е обявил 83 от 99 графства в щата като нуждаещи се от спешна федерална помощ. Пристигнали са армията ,националната гвардия, националния инженерен корпус и няколко хиляди доброволци , които помагат на населението с възстановяване на електропроводите , снабдяват населените места с вода и храна и превозват хиляди чували с пясък , за противодействие на водната стихия.

Природните катаклизми вече са нанесли големи щети на фермерите от Айова , които заемат първо място в САЩ по производство на зърно и соя. Почти 1.5 млн. акра , засяти с пшеница и 2 млн. акра - със соя , са заляти със вода. ИА Ройтерс , цитира Дейвид Милър , директор на фермерска организация " За две седмици проливни дъждове , ние загубихме 20 % от реколтата".

  Използвани са материали от ИА Ройтерс , ИТАР - ТАСС и др.

ЕС : наличен пазар на зърно - 17.06. - pazari.bg

Париж ( Dow Jones ) - цените са в Е / метр. тон , към 11:00 местно време , по оферти на европейски трейдъри :

Холандия , CIF Ротердам

фуражна пшеница - юни / юли - 210 ; септ. / дек. - 210 - 213; ян. / юни 09 - 212 - 217

ечемик -юни -203 ; септ. / дек. - 200 - 203 ; ян. / юни 09 - 203 - 206

царевица - юни - 225 ; юли / септ. - 219 - 222 ; окт. / дек. - 222 - 225

Италия - фуражна пшеница - доставка - юли - дек. - 225 , 235 , 243

ечемик - доставка - юли - дек. - 205 , 210 , 215

царевица - доставка - юни - юли - 225 -235 ; септ. - дек. - 217 - 225

твърда пшеница - доставка - юни - юли - 330 ; август - 360

Великобритания , в GBP / метр. тон

фуражна пшеница

авг. - 155 ; окт. / дек. - 157 ; ян - март. 09 - 158 GBP

Белгия

хлебна пшеница - доставка - юни - 200 ; юли - 201 ; септ. - дек. - 205 ; ян. - юни 09 - 210 Е

ечемик - доставка юни - 195 ; септ. - дек. - 197 ; ян. - юни 09 - 202 Е

царевица - доставка - юни - юли - 215 ; юли - септ. - 216 ; окт. - дек. - 216 ; ян. - юни 09 - 220 Е

Германия - наличен пазар на зърно - 17.06. - pazari.bg

Хамбург ( Dow Jones ) - най - ниски оферти , към 13:15 местно време , в Е / метричен тон , по котировки на европейски трейдъри. Цените са в зависимост от мястото на извозване и натоварване , и месеците на доставка - юни - юли 08 .

хлебна пшеница , протеин 14% - 240.00

хлебна пшеница , протеин 13% - 210.00 , 212.50

хлебна пшеница , протеин 12% - 202.50 , 205.00

фуражна пшеница - 197.50

ечемик - 187.50

овес - 200.00 , 205.00

царевица - 220.00

ЕС : цени на соево и слънчогледово олио - 17.06. - pazari.bg

Хамбург ( Dow Jones ) - най - ниски оферти , към 13:30 местно време , в $ за метричен тон , освен ако не е посочено друго , в наливно състояние , с измененията за деня , по котировки на европейски трейдъри:

соево олио, нерафинирано , произход Холандия , FOB производител , в Е / метр.т.

юли 08 - -

август 08 1001.00 - 24.00

септември 08 1001.00 - 24.00

окт. - дек. 08 1019.00 - 24.00

ян. - март 09 1035.00 - 24.00

соево олио , рафинирано , произход Германия ,FOB Хамбург , в Е/метр.т.

юни 08 - -

юли 08 1110.00 - 8.00

авг. -септ. 08 1080.00 - 19.00

окт. - дек. 08 1099.00 - 17.00

ян. - март 09 1115.00 - 17.00

слънчогледово олио , нерафинирано , произход ЕС , FOB северни европейски портове

авг. 08 - -

септ. 08 1960.00 + 10.00

окт. 08 1890.00 - 10.00

ноем. - дек. 08 1860.00 - 20.00

ян. - март 09 1670.00 - 10.00

апр. - юни 09 1685.00 - 10.00

ЕС : цени на рапично и други растителни масла - 17.06. - pazari.bg

Хамбург ( Dow Jones) - най - ниски оферти , към 13:30 местно време , в $ / метр.т. , освен ако не е посочено друго, в наливно състояние , с измененията за деня , по информация нз европейски трейдъри:

рапично нерафинирано олио , произход Холандия , FOB производител , в Е/метр.т.

юни - юли 08 - -

авг. - окт. 08 1040.00 - 10.00

ноем. - ян. 09 1045.00 - 15.00

февр. - апр. 09 1050.00 - 10.00

рапично рафинирано олио , произход Германия , FOB Хамбург , в Е/метр.т.

юни - юли 08 1135.00 - 5.00

авг. - окт. 08 1125.00 - 5.00

ноем. - ян. 09 1130.00 - 10.00

февр. - апр.09 1140.00 - 5.00

ленено нерафинирано олио , произволен произход , ex - tank Ротердам

юни - юли 08 1505.00 -

Фъстъчено олио , произволен произход , CIF Ротердам

юни 08 2350.00 -

рициново олио , произволен произход , ex - tank

юни - юли 08 1650.00 -

ЕС : цени на палмово и кокосово олио - 17.06. - pazari.bg

Хамбург ( Dow Jones ) - най - ниски оферти , към 13:30 местно време , в $ за метричен тон , наливно състояние , с измененията за деня , по котировки на европейски трейдъри:

палмово нерафинирано олио , произход Малайзия , CIF Ротердам

юли - септ. 08 1235.00 -

окт - дек. 08 1230.00 + 2.50

ян. - март 08 - -

палмово олио , рафинирано , произход Малайзия , FOB Малайзия

юни 08 - -

юли - септ. 08 1260.00 - 10.00

окт. - дек. 08 1257.50 - 10.00

кокосово олио , произход Филипини / Индонезия , CIF Ротердам

юни 08 - -

юли - авг. 08 1625.00 + 45.00

септ. 08 1580.00 + 10.00

окт. 08 1570.00 -

Франция - наличен пазар на твърда пшеница , рапица , слънчоглед - 17.06. - pazari.bg

Цените са в евро/метричен тон ,като варират в зависимост от мястото на извозване и пристанището на натоварване.По информация на европейски трейдъри:

  * твърда пшеница, доставка юли - декември - 310 Е , 320 Е 
  * рапица , доставка юли - август - 463 Е , 464 Е , 467 Е
  * слънчоглед , доставка юни - 570 Е , 580 Е ; септември - 500 Е

Първият вестник на шопски диалект

От месец септември започва издаването на вестник "Дръмшенска гордос". За хората свикнали с книжовния език заглавието е странно, но всъщност това е вестник написан на шопски диалект или по-точно на разновидност на Софийския говор, защото в обхвата на този говор влиза и село Дръмша. Вестникът ще излезе благодарение на Кристофър-Джоузеф Равнополски-Дийн - основател и главен редактор и ще бъде издавано от Равнополската печатница в Дръмша. Интересуващите се ще могат да четат изданието и в Интернет на адрес: http://dramshenskagordost.blogspot.com/

Източници

Хора с увреждания срещу Недостъпната среда

Хората от [www.network-hv.com//Нaционлна Мрежа за Хора с увреждания] започваме Национална акция ”Достъпна среда за всички”. С акцията ни, ще посочваме недостъпните обществени сгради, като им поставим символично стикер ”забранено за хора с увреждания” и с надпис Недостъпно.)].
Целта на акцията е: Всички обществени обекти да са архитектурно достъпни за хората с увреждания, като се прилага Европейската концепция за достъпност. Това е поредната ни Акция за достъпна среда на Хората с увреждания, като на предишните изразихме своя протест на скокове с бънджи и летене на мотоделта планери. Ние, Хората с увреждания призоваваме всички съпричастни хора, организации, институции и медии, да ни подкрепят в исканията за Достъпна среда за всички.

Тържествена митинг заря в чест на 100 годишнината от Освобождението на България

Днес 22 септември 2008г. Георги Първанов откри Тържествената заря проверка по повод 100г. от освобождаването на България с думите "Да живее свободна и независима България! Да живее българския народ!" и почете паметта на жертвите, дали своите сили и живот в името на Независимостта на България.

Президентът Георги Първанов изрази благодарност, признателност и почит към всички интелектуалци, дейци и лидери направили възможен този преход към съвременна, модерна и независима България.

Георги Първанов не пропусна да изрази и своята благодарност към Фердинанд, Георги Малинов и други политици от кабинета на Фердинанд, както и към промишления капитал, създали реални предпоставки и възможности за икономически бум и развитие на нашата страна.

Георги Първанов призова към нов прочит на голямата историческа и културна тема за независимостта на България и вслушване в уроците, които дава този велик период за България – „нека той бъде мост между поколенията” – призова президентът на Народна Република България.

Президентът завърши своето слово с вдъхновяващ поглед към бъдещето. За да построим съвременна България - една България на информационното общество и цифровите технологии, научния бум и ускоряващите се изследваня на космоса и Вселената, младите поколения и всички Българи трябва да помнят моралните качества и добродетели на всички тези, които извоюваха нашата политически и религиозна свобода и изградиха новия образ на нашата хилядолетна държава. В името на една голяма и велика цел, за да осъществим мечтите си и да защитим достойното си мястото в процеса на изграждането на съвременната цивилизация, нека пазим в сърцата си качествата и добродетелите на нашите предци, тяхната воля, целеустременост, категоричност и единство, !

Честит Празник, Българи!

Пътна помощ

В София вече функционира нова фирма за пътна помощ АКС 08 ЕООД, подробна информация за фирмата, както и цени за извършваните услуги можете да намерите на адрес [https://www.sosauto.eu ]

Вече и обикновените хора стават евродепутати.

Стартира нов интернет сайт, позволяващ на обикновените хора да влязат в ролята на политиците и да правят своя предизборна кампания. Сайтът http://www.e-vote.bg позволява на своите потребители да излагат своите тези и да участват във виртуални избори за Европейски и национален парламент и правителство. Като амбицията на авторите на идеята е проектът да се разрастне и да обхване и президентските, и месните избори. Учредителите на сайта споделят, че проектът не е политически обвързан и цели насърчаване на гражданската активност на хората у нас и то най-вече на младите хора и интернет потребителите. Те вярват, че могат да привлекат голям брой потребители, които активно да споелят позициите си и след изборите сайтът да се обособи като общност на хора с гражданска позиция, способни да генерират идеи и да отстояват интересите си пред истинските институции на властта. Участниците в кампаниите и избраните след всеобщи ИЗБОРИ евродепутати и депутати ще бъдат насърчавани към активно представяне чрез обещание за работа в Брюксел. А всеки мераклия за евродепутатски пост преди да се яви на изборите ще трябва да получи предварителна подкрепа от другите участници в сайта. Първите избори в сайта ще бъдат проведени в края на май или началото на юни - непосредствено преди истинските избори за евродепутати.

Отвлякоха криминално проявен

В кв."Симеоново" е бил отвлечен 33-годишен криминално проявен мъж.Похищението е било извършено пред съпругата му.По непотвърдени данни,мъжът е бил нападнат от маскирани и въоръжени с пистолети, със заглушители,мъже.33-годишният Борислав Атанасов,имал солидно досие.Дори имал забрана да напуска страната.В момента се води разследване.

"Спящ" троянец източва сам банкови сметки

Нов троянски кон самостоятелно източва банкови сметки на жертвите.

Откритият зловреден код краде пари, докато потребителят извършва операции в своя акаунт, алармира компанията за сигурност Finjan.

URLzone всеки път така подбира сумата на нелегалния превод, че да не бъде засечен от системата за защита от мошеници, предаде Technews.bg, позовавайки се на BBC.

Зловредната програма се разпространява по традиционни начини - чрез електронна поща или от заразени уеб сайтове.

URLzone използва дупки в системата за сигурност на най-популярните браузъри. Достатъчно е потребителят да кликне на мошеническия линк и троянецът ще се зареди на неговия компютър.

Веднъж инсталиран, URLzone си почива, докато потребителят не посети определени банкови сайтове, при което троянецът автоматично се активира.

Обикновено зловредната програма не опустошава напълно сметката на жертвата, а краде малки суми. След извършване на превода, URLzone показва невярно състояние на баланса, така че кражбата да не е видима на момента.

От 90 хиляди компютъра, осъществили достъп да мошеническите сайтове, 7,5% са били заразени, по данни на Finjan. Троянецът е ужилил неколкостотин души, като е откраднал общо $438 хиляди долара.

Атакувани са немски банки, но "спящият" троянец е получавал инструкции от компютри, базирани в Украйна.

Всеки ден гама от новини благодарение на: .::multikom4o::.

Парламентарен контрол: уволнения в сектор общински горски фондове.

Кратки новини

Дата: 13 ноември

По време на петъчния парламентарен контрол бе искано обяснение за нарушаване на трудовото законодателство в системата на на Изпълнителната агенция по горите. В различни области като Пазарджик, Стара Загора и др. са били неправомерно уволнени служители на общшнскш горски фондове. На места са уволнени цели екипи. Било им е заповядано да си подадат молби за напускане.

В отговора Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните или запитания упълномощен парламентарист отрича верността на факта. Били уволнени само няколко души поради отклоняване на дървен материал в огромни количества.

Последните 400 новини на в. Атака

Formula1 returns

is gran master Weber PLACE8TH with Winer of Grand pri Hungaroring Fernando Alonso 2 Felipe Masa 3Sebastian Vetel Weber 8th place

Не представлява новина, за да бъде публикувана. -- Григор Гачев 15:34, 10 октомври 2010 (UTC)[отговор]

Акция Купи и Дари на фондация Ейнджълс в Габрово

Фондация Ейнджълс подготвя дарителска кампания "Купи и Дари" в помощ на габровските домове. На 9 октомври от 13:00 часа в магазин "Пикадили" в МОЛ-Габрово всички ще имат възможността да дарят продукти от първа необходимост на децата от домовете. Събраните продукти ще бъдат дарени в социални домове. Фондация Ейнджълс вече има активност в региона-преди няколко месеца габровският дом "Христо Райков" получи почти цял камион с дрехи, а по-късно севлиевският Дом за деца получи риба трицона по програма "Храна за здраве".

Полезна новина, но уви, забелязана твърде късно. Вината е моя. Моля за извинение. -- Григор Гачев 15:34, 10 октомври 2010 (UTC)[отговор]