Уикиновини:Изпратете новина

От Уикиновини


.

Спират банкнотата от 500 евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви в сряда, че спира производството и печатането на банкнотата от 500 евро. Причина за това са притесненията, че тя е използвана значително от престъпници за пране на пари и дори за финансиране на терористи, цитиран от БГНЕС. ЕЦБ „реши да спре за постоянно производството на банкнотата от 500 евро и да я изключи от европейските серии, вземайки предвид притесненията, че тази банкнота може да улесни извършването на незаконни дейности“, се посочва в изявление на банката след среща по-рано днес на управителния й съвет. Банката ще спре издаването на банкнотите в края на 2018 г., но тези, които в момента са в обръщение ще запазят валидността си. Съществуващите в момента банкноти също така ще могат да бъдат обменяни в централни банки на страните от еврозоната за неограничен период от време, допълниха от ЕЦБ. Според данни на европейската банка лилавите банкноти от 500 евро представляват само 3% от общия брой банкноти в обръщение, но са 28% от общата стойност на банкноти в обръщение. Решението идва след месеци на натиск от страна на Франция, която се опитва да се справи с финансирането на терористични организации след атентатите в Париж от края на миналата година. В същото време обаче решението имаше остра опозиция от страна на Германия, пише в. „Гардиън“. Според френският министър на финансите Мишел Сапин банкнотата се използва „повече за укриване на неща, отколкото за тяхното купуване.

Днес е Гергъовден (6 май 2016 г., 11:25 ч.)

В деня на Св. Георги празнуваме Гергьовден, Деня на храбростта и празника на Българската армия. Св. Георги е покровител войнството, овчарите и стадата. Според преданията той е римски войник, християнин.

Роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е служил като офицер в римската армия, майка му е от Лида, Палестина, където се връща като вдовица с малкия си син.

Младият Георги следва пътя на баща си и постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия. По това време е разпределен в Никомедия и служи в личната гвардия на Диоклециан.

Той издава едикт за систематично преследване на християните в цялата империя. На Георги е заповядано да вземе участие в преследванията, но вместо това той се обявява за християнин и критикува решението на императора.

Разяреният Диоклециан нарежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като предател. Тялото на свети Георги е погребано в Лида.

Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Божествена Литургия. Празнуват и всички именници - Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга и др., като посрещат гости в домовете си.

Военният парад

Повече от 1300 военнослужещи и над 35 верижни и колесни машини, както и 12 самолета и вертолета на ВВС ще участват в тазгодишния военен парад на 6 май.

Техника на Сухопътните войски, на Зенитно-ракетните войски на Българската армия и на Военната полиция ще се включи в парада за първи път от 2009 г. насам.

Военният музей отваря широко врати

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта.

Традиционно на 6 май НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 18.00 часа за постоянната хронологична и външна експозиция, както и за временните изложби „Идоли или идеали“, посветена на Априлското въстание, и „Войната, в която не можехме да не участваме“, която проследява българското участие във Втората световна война на фона на международните събития.

Гостите на музея ще могат да опитат боб чорба, направена от истински военен готвач на полеви условия. За празничното настроение ще се погрижи и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски. Dir.bg

ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ГРАДОВЕТЕ СВЕТОВНО НАСЛЕДСТВО ОБНОВИ СЕРТИФИКАТА НА НЕСЕБЪР ЗА 2017

Организацията на градовете световно наследство[1] обнови сертификата на община Несебър[2] за 2017 година. Организацията е основана на 8 септември 1993 г. в гр.Фес, Мароко. Седалището й е разположено в Квебек, който бе домакин на Първия международен симпозиум на градовете със световно наследство през юли 1991 г. Несебър е единственият български град, вписан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, и е сред основателите на Организацията на градовете световно наследство.

В писмото, придружаващо сертификата на Несебър за тази година, пише:„Г-н Николай Димитров кмет на Несебър, В чест на Вашата последователност в спазването на основния Закон и Хартата на Организацията на градовете световно наследство, за нас е чест да Ви връчим подновения за 2017 г. сертификат за членство. Благодарим Ви за проявената към нашата организация съпричастност. Организацията на градовете световно наследство e горда, че Несебър е сред нейните членове. Искрено Ваш: Денис Рикард Генерален секретар“ [3]

Източници

  1. http://whc.unesco.org/en/list/217
  2. http://nesebarinfo.com/internationalrelations.php
  3. Организацията се състои от над 260 градове, в които са разположени обекти, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В рамките на организацията тези градове са представени от техните кметове с активното участие в управление на наследството.

Свободният интернет, в това число и Уикипедия, е под заплаха!

Здравейте на всички читатели и почитатели на уикиновини. Аз съм прост коментатор по темата - ,,Онлайн филтрирането ще сложи край на свободния интернет". До някъде е добре ,че ще има контрол защото ще има по-малко хакери, ще сме по-Safe от тези така наречени логове(архиви),но до някъде ще има и повече хаквания защото всичко ще се архивира в някаква база данни въпреки ,че казаха че ще е автоматизирана и ще се трие(според мен не е вярно,искат само да откраднат някой лев от някоя кредитна/дебитна карта). Също така мисля ,че това ще попречи на някои сайтове и хора, работата на някои сайтове даже може и да спре също така и буквално се навлиза в личното пространство на хората. Аз лично съм съгласен с поста на авторите Ана Лазарова, Сиянна Лилова и редактора Вася Атанасова. Ето и линк към публикацията: https://blog.wikimedia.bg/2018/05/06/online-filtering-prevents-free-internet/ . И вие може да си изградите някакво мнение. Мисля ,че също ще има и много недоволни. Нека да влезнем в следната анкета \ https://www.change.org/p/we-all-we-don-t-want-to-become-controled-by-our-internet \ и да покажем своето лично мнение по въпроса. Скоро време ще направим и страница в Facebook(които са съгласни с онлайн филтрирането) където можете да коментирате свободно по темата и да изразите мнението си! Страницата най-вероятно ще се казва ,,Мнение по темата за онлайн филтрирането". Това най-вероятно ще подразни Facebook ,но ще се опитаме да държим страницата на лице възможно най-дълго за да покажем на Facebook ,че не искаме да ни контролира и следи. Благодаря за отделеното време и вниманието. Пак да повторя аз съм прост коментатор и който не е съгласен с мен в най-скоро време ще може да коментира в Facebook страницата!