Направо към съдържанието

Уикиновини:Копирайте ни

От Уикиновини

Използвайте нашето съдържание: МОЖЕТЕ да ни копирате!

Уикиновини е проект на Фондация Уикимедия; всеки може да допринася в проектите на Уикимедия, но сътрудниците трябва да освободят работата си съгласно това, което Фондацията приема като подходящ либерален лиценз. Това трябва да е лиценз, който позволява на други (вас) да използват съдържанието както за търговски, така и за нетърговски цели.

Има обаче и изключения, а също и особености, които трябва да вземете под внимание. Ключовите моменти са:

 1. Вие трябва да модифицирате материала който прехвърляте в Уикиновини
  (Моля, избягвайте често срещаната грешка при използването на „Уикиновини“)
 2. Вие трябва точно да посочите лиценза на копираното съдържание в Уикиновини
  — (Creative Commons Attribution 2.5 license or © CC-BY-2.5)
 3. Вие трябва a.) да поставите връзка към лиценза ИЛИ, b.) връзка към статията;
  Като минимум—като например при възпроизвеждане в печат—моля, свържете към главната страница на Уикиновини (© Wikinews—http://en.wikinews.org/).
 4. Поставете връзка към статията на Уикиновини от която сте копирали

Трябва да имате предвид някои изключения и особености:

 1. Уикиновини полага всички усилия да гарантира, че съдържанието не нарушава авторските права на работата на други хора
 2. За да се възползвате напълно от възможностите, споменати в точка i, трябва да копирате само съдържание, което е било прегледано и публикувано от признат редактор
 3. Уикиновини често разчита на Общомедия за медийно съдържание
 4. Уикиновини може да използва медийно съдържание в контекст на честна употреба на съдържание, съхранявайки го локално
 5. Трябва да проверите всички материали, копирани съгласно точки iii и iv
  (Обикновено това се осъществява чрез щракване върху въпросното изображение за да се прочете условието за неговото използване.)
 6. Трябва да спазвате лицензионните условия за цялото мултимедийно съдържание, използвано в Уикиновини съгласно точка iii
 7. Трябва да прецените собственото си право да претендирате за честна употреба на всяко съдържание, съхранявано в Уикиновини в точка iv
 8. По-старото съдържание на Уикиновини into the public domain; this is clearly indicated where such is the case. You MUST follow points iii, iv, v, vi, and vii, and should consider points i, ii and the appropriateness of attributing copied public domain content
 9. Логото на Уикиновини е защитено с авторски права, а търговската марка е регистрирана във фондация Уикимедия. Не трябва да го копирате без специално разрешение от лицензиран представител на фондация Уикимедия. Или като посочите ясна обосновка за честна употреба за всяко използване на такива изображенияОтказване от права:

 • Сътрудниците на Уикиновини не са адвокати; където те са адвокати, те не са ваши адвокати; те не могат да предоставят авторитетни правни съвети..
 • Ако имате сериозни опасения относно законността и потенциалната отговорност, свързани с копирането на съдържание на Уикиновини, консултирайте се с адвокат..
 • Уикиновини believes the above is accurate, valid, and fully applicable, under United States copyright laws.
 • Тази страница е написана в чест на April Fool's Day RfCs. With should, and must, attributed the same definitions as in the Jon Postel-authored RfCs which underpin the modern Internet.