Направо към съдържанието

Уикиновини:Принципи и политика на акредитиране

От Уикиновини

Изготвено по статията към проекта Wikinews на френски език

Акредитивните права

Акредитивните права позволяват издаване на журналистическа карта, която гарантира безплатен достъп и достъп с приоритет в организирани събития в публичното пространство и пресконференции, приоритет само за журналисти от другите медии.

Картата може да бъде издадена и с подкрепата на друга медия или организация.

Списък на акредитираните потребители.

Условия и политика на акредитиране

Всеки редактор на Уикиновини може да кандидатства за акредитиран редактор в УикиНовини. Молбата се публикува на съответната страница, като се оказва датата на подаване на молбата се подписва от кандидатстващия редактор. Молбата трябва да съдържа трите имена на редактора. Желателно е молбата да включва и информация за създадени статии в УикиНовини.

Условия на които трябва да отговаря редакторът за да може да кандидатсва за акредитивни права

  1. Кандидатстващият трябва да участва в УикиНовини или друг проект на Уикимедия от срок от поне 1 месец
  2. Да е писал статии в Уикиновини или други проекти на Wikimedia Foundation
  3. Да спазва политиката на Фонданцията за и да няма нарушения принципа за Неутрална гледна точка NPOV. Това е особено съществено при писане на оригинални репортажи.

Утвърждаване на акредитираните

Утвърждаването осъществява с гласуване от редакторите на УикиНовини. Гласуването е със срок от една каленарна седмица или седем дена от поддаването на молбата на съответната страница в Уикиновини. Страницата е защитена от администраторите на УикиНовини.

Отнемане на акредитивните права

Акредитираният редактор може да загуби акредитивните си права при злоупотреба с привилегиите на акредитиран редактор и нарушаване на правата за неутрална гледна точка.

Кандидатури за акредитиран журналист:

1. Рашелия Василева Дилбазова (гласуване)