Направо към съдържанието

Учени от ИЕЕС-БАН – гости на официален държавен прием в Китай

От Уикиновини

27 януари 2019 г.
Доц. д-р Пламен Николов и гл.ас. инж. Стефан Руевски от ИЕЕС - БАН бяха специално поканени и участваха в официален държавен прием на чуждестранни експерти и партньори в областта на науката и технологиите, проведен в централата на Държавната администрация за връзките с чуждестранни експерти в китайската столица Пекин на 27 януари 2019 г. Двамата представители на института бяха удостоени с тази висока чест като водещи учени по дългосрочния проект за сътрудничество между фирма Zibo Torch Energy Co. и ИЕЕС-БАН, по който колективът на секция „Електрохимия на оловните акумулатори” работи вече две години.

Главен домакин на събитието бе министърът на науката и технологиите на Китай, г-н Уан Джъган (Wang Zhigang). Той произнесе приветствено слово и отправи благопожелания за успешна нова година до всички участници, а 14-те чуждестранни учени и експерти със значителен принос за развитието на Китай за последните 40 години удостои с награди. На приема, отразен от редица медии по света, присъстваха над 300 поканени учени и експерти от цял свят.

България е една от 160-те страни, с който Китай е създал връзки в сферата на науката и технологиите през последните четири десетилетия. ИЕЕС-БАН се стреми да развива и разширява все по-активно установените през този период партньорски взаимоотношения с китайски фирми и организации.