Направо към съдържанието

Учени твърдят, че скоростта и степента на глобалното затопляне са ненадминати за последните 2000 години

От Уикиновини

24 юли 2019 г.
В статия в сп. "Nature" учени от Швейцария, САЩ, Испания и Норвегия твърдят, че скоростта на глобалното затопляне сега надвишава която и да е, наблюдавана преди. Те посочват, че известни исторически климатични промени като „Малката ледена епоха“ не могат да се сравняват с нея, и че много от доводите на скептиците в глобалното затопляне вече не могат да бъдат валидни.

Те са проучили климатичната история на света за последните столетия и са определили няколко ключови ери. Сред тях са „Римският топъл период“, през който в Европа се наблюдава необичайно топло време между 250 и 400 г. от н.е., и „Малката ледена епоха“, през която след 1300 г. температурите спадат в продължение на столетия. Тези периоди биват привеждани понякога като доказателство, че светът се е затоплял и изстивал много пъти, и че сегашното затопляне през индустриалната ера е просто една от тези промени. Учените са реконструирали климата за последните 2000 години, като са използвали 700 различни косвени показателя - пръстени на дървета, корали, езерни утайки. Резултатите сочат, че никоя от тези промени не е била глобална. Например в Тихия океан Малката ледена епоха е достигнала върха си през 15 век, а в Европа - през 17 век. Като правило, никоя от промените не е обхващала повече от половината земно кълбо. Например Средновековният топъл период (между 950 и 1250 г. от н.е.) е обхванал не повече от 40% от повърхността на Земята. За сравнение, днешното глобално затопляне обхваща над 98% от нея. Също така, то значително надминава естествената вариабилност на климата.

Учените са тествали ролята на различни фактори в определянето на климата. Основният фактор, който го повлиява, се е оказала вулканичната дейност. Промените в слънчевата радиация не са имали забележим ефект. Хипотезата, че човешката дейност е основен фактор за сегашното глобално затопляне, не е била тествана изрично - но резултатите от изследването сочат недвусмислено, че това е така.

Количеството и разнообразието на използваните изходни данни, както и качеството на направените преценки, е направило силно впечатление на много климатолози. Много експерти казват, че изследването опровергава много от твърденията на климатолозите-скептици през последните десетилетия.

Източници