Херман Ван Ромпой, бъдещият президент на Европа (20 ноември 2009г.)

От Уикиновини
Herman Van Rompuy

Европа избра своя първи постоянен президент, християндемократа Херман Ван Ромпой. Новото лице на Европа е любител на хайку, бакалавър по философия и икономист по образование. Макар да не обича да застава в обектива на камерите и въпреки неговата скромност, Херман Ван Ромпой е умел в намиране на компромиси и разрешаване и на най-заплетените спорове.

За нови върховни представители на Европейската Общност бяха избрани предложените политици от Белгия и Великобритания: Херман Ван Ромпой и Катрин Ашфилд. Фламандецът Херман ван Ромпой получи постоянен мандат за президент на Европа за две години и половина, а външната политика ще бъде вадена от Катрин Ашфилд. Те ще встъпят в длъжност на 1 януари 2010 г.

Херман Ван Ромпой бе фаворитът на Германия и Франция. Казват за него, че има способността да доведе до споразумение страни с твърде противоречиви мнения и да намери пътя към компромиси с умението и точността на часовникарски занаятчия. За еколозите този избор не е добър. След избора на Барозо, един посредствен президент, се избира един невзрачен, блед веселяк.

На страниците на бъгарските медии

Източници