Церемония по връчване на орден „Академични палми“ на професор Горчев

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

5 април 2019

Тържеството за дипломирането на випуск 2019 на Факултет „Обществено здраве“ към Медицински университет – Плевен се състоя в на 5 април в Плевен, зала „Магнум“ на Втора клинична база „Проф. д-р Марин Ганчев“[1]. То е съпътствано и от връчването на академичното отличие на Франция на професор д-р Григор Горчев. Посланик Ерик Льобедел връчи най-старата съвременна френска награда: Орден на академичните палми – степен „Кавалер“ на почетния ректор на медицинския университет в Плевен, член-кореспондент на БАН и директор на Научно-изследователския институт на МУ. Професор Горчев е удостоен с този знак с указ от 14 юли 2018 година по предложение на министъра на образованието на Франция. Най-високото отличие в областта на образованието доказва приноса на професор Горчев като иноватор и първи учен, който въвежда в България и на Балканите роботизираната система „Да Винчи“[2]. Отличието е присъдено като признание за успешното развитие на френския опит в роботизираната онкохирургия, съпроводено от обучение на медицинските специалисти в България и интегрира МУ Плевен в международен план. Посланикът посочи, че постиженията и кариерата на проф. Горчев са свързани дълбоко с Франция.

Професорът подчерта, че Орденът възнаграждава и положената работа на екипите, с които си сътрудничи. Така полученото отличие именно в областта на образованието е доказателство за постигане на амбициозната му цел като „екипен играч“[3] в утвърждаването на новаторските практики, пренесени след квалификационните обучения, които е преминал във Франция.

С отличието проф. чл.-кор. на БАН Григор Горчев става член на създадената през 1962 г. Асоциация на членовете на Ордена на Академичните палми (АМОРА). Асоциацията е под почетния патронаж на президента на Република Франция, на министъра на образованието и на Великия канцлер на Почетния легион.

Източници

  1. https://clinica.bg/7949-Проф.-Горчев-с-Орден-на-академичните-палми Съобщение на МУ Плевен
  2. http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1987841 Новината от БТА
  3. http://bnr.bg/horizont/post/101103498/plevenski-uchen-s-prestijna-nagrada-ot-francia Съобщение на БНР