Направо към съдържанието

Цунами по крайбрежието на Япония: огромни разрушения

От Уикиновини

11 март 2011

Резулти от земетресението в Токио
Прогноза за цунами
Изменение на магнитуда и честотата на трусовете с времето

Шаблон:Карта Земетресение със сила 8,9 бала – най-силното от 140 години за този регион, удари източното крайбрежие на Япония, предизвиквайки 10 метрово цунами, което смля лодки, къщи и автомобили, намиращи се наблизо до берега. Съобщава се за стотици загинали и изчезнали. Властите предупреждават, че жертвите може да се окажат много повече. С времето се установява, че те са към 10000.

На видеозаписите се вижда как вълните носят тонове отпадъци по селскостопанските земи на Сендаи – административен център на провинция Мияги. Виждат се големите щети нанесени на крайбрежието. В префектура Тиба възникна огромен пожар на нефтепрерабатващия завод.

В редица райони е нарушена комуникацията, транспортът е парализиран.

Разрази се сериозен пожар в турбинната зала на АЕЦ «Фукушима-1», който впоследствие причини взрив. Радиацията около електростанцията 20 пъти превишава фона. Работата на друга АЕЦ е спряна.

Обръщайки се към страната, японският министър председател Наото Кан каза, че правителството ще направи всичко възможно, за да намали негативните последици от природното бедствие. Президентът на САЩ Барак Обама изрази дълбокото си съчувствие на народа на Япония.

Мощното земетресение стана в петък 11 март на 125 километра от източното крайбережие на Японии, на дълбочина 24 километра. В резултат на изместване на плочите на земната кора са се изменили бреговите линии на Япония. По време на най-мощния трус станциите за глобално позициониране, разположени най-близо до епицентъра, са се преместили на изток с цели 4 метра, а полуостров Осика се е изместил с 5,3 метра в югоизточна посока и снижен с 1.2 метра. Движението на земната кора продължава цяла седмица след мощния трус разтърсена от над 600 труса между 6.2 и 4.5 степен. Над 1100 квадратни километра от сушата е засегната от цунамито.

По данни на USGS основният трус е предшестван от 36 силни труса с магнитуд между 4.6 и 7.2 степен, като първия (най-мощния) е регистриран още на 9-ти март в 02:45:20 UTC.

Информационните агенции съобщават, че вълните цунами са достигнали Хаваите. Височината на вълните там достига 3-4 метра. По-рано през деня властите на този щат на САЩ започнаха масова евакуация на жителите от крайбрежните райони - включително многочислените туристи като ги отпратиха в планинските райони на островите.

Тихоокеанският център за регистриране на цунами, разположен на Хаваите, съобщи, че е пуснал предупреждение за цунами към бреговете на Русия, Филипините, Тайван и Индонезия. По-късно предупреждение беше оповестено за целия тихоокеански регион: до Британска Колумбия (Канада), щатите Хаваи, Аляска, Вашингтон, Орегон и Калифорния.

Потенциална заплаха също съществува за тихоокеанското крайбрежие на Централна и Южна Америка. Във връзка със заплахата от цунами властите на много страни обявиха евакуация на жителите на прибрежните райони.

Мощно земетресение се усети в Токио, където то предизвика силно разлюляване на зданията и няколко пожара. Токийското метро съобщи, что движението на наземните и подземните влакове в града са преустановени. Токийското летище Ханеда отново откри своите четири писти за приемане на самолети от други летища, в това число и от аеропорта Нарита. В Токио се усетиха по-късно през деня вторични трусове.

Земетресението остави без жилища над 2 милиона човека. Полицията се опасява, че само в префектура Мияги са загинали над 15 000 души.

Руските власти съобщиха за предприети мерки за обезопасяване на далекоизточните райони на страната и за евакуация на около 11 хиляди жители на Южните Курили, където височината на вълните достига до 3 метра.

Според специалистите на Голдман Сакс и на Световната банка сумата за покриване на щетите от земетресението надхвърля 200 милиарда евро, без да се отчитат загубите на компаниите и последиците от ядренага авария в АЕЦ "Фукушима". Сумата е 4,5 процента от брутния вътрешен продукт на Япония и надхвърля разходите по възстановяването от земетресението в Кобе през 1995 г. (70 милиарда евро), което до този момент се изчисляваше от икономистите като най-унищожително.[1]

Източници

  1. Зeмeтресението в Япония е най-скъпото природно бедствие
В Уикипедия? има статия: