Шествие на толерантността в Деня на спасението на българските евреи

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

10 март 2019

Датата 10 март в България се отбелязва като ден на Холокоста. През 2019 г. се навършват 76 години от безпрецедентния в историята на Европа успешен протест на българските политици, интелектуалци и религиозни водачи, който отменя потеглянето на влаковите ешелони към лагерите на смъртта през март 1943 година. Създаденото през 1942 година Комисарство по еврейските въпроси, на 22 февруари 1943 година подписва споразумение да депортира в Германия десетки хиляди души. До осъществяването на този план не се стига. Сутринта на 9 март делегация от Кюстендил, водена от Димитър Пешев, тогава подпредседател на Парламента, се среща с министъра на вътрешните работи Габровски с искане депортацията да бъде отменена. Планът на Пешев мобилизира мнозина онези влиятелни личности в българското общество, които застанали в подкрепа на оцеляването на техните съграждани-евреи.

През 2002 година Организацията за възпоменание и изследване на Холокоста „Яд Вашем“ в Ерусалим обявява за праведници двамата български митрополити Стефан и Кирил, за изключителния им принос в борбата за оцеляването на българските евреи през Втората световна война. Така организацията подчертава заслугите на Българската православна църква във всички етапи за този акт.

За първи път на 10 март 2019 г. се провежда Шествие на толерантността и единението на българския народ „Заедно за България. Заедно за Европа“.

Участниците в шествието се прекланят пред паметта на всички жертви на Холокоста по света в този ден. Към тях са и онези 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери на смъртта. За които отговорност носи и тогавашното българско правителство. От 11.00 часа шествието започва с начало на маршрута пред храм „Света София“. Следва минута мълчание пред Паметника на Незнайния войн, среща пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ с представители на Светия синод на Българската патриаршия, след това – пред сградата на Народното събрание – с народни представители.

Официалната церемония е пред Паметника на спасението в парковото пространство между Народното събрание и Националната художествена академия. Сред участниците са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд С. Лаудер, посланикът на Държавата Израел в България Ирит Лилиан и председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар.

Източници