Направо към съдържанието

18-годишен младеж печели наградата на Google Science Fair 2019

От Уикиновини

29 юли 2019 г.


Проектът на Фион Ферейра от Балидехоб, Ирландия, е избран за фаворит на световното състезание за ученици на Гугъл за 2019 година: Google Science Fair 2019[1][2].

В края на юли проектът[3] на ирландското момче печели наградата от 50 000 долара.

Състезанието е за ученици от 13 до 18 години, като на финалния кръг са допуснати 24 предложения на участниците.

Проектът на ирландеца е посветен на премахването на малките пластмасови частици от водата. Според опитните резултати, по предложения от него начин се пречистват около 87% от малките пластмасови частици, които попадат във водата, а оттам и в храносмилателната система на риби, други животни, на практика – в храните на хората, които ги консумират.

Към момента в законодателството си нито една европейска държава не включва наблюдение и пречистване на отпадните води от микропластмаси. Според статия на Радио Свободна Европа от 6 август, Ирландия „планира да въведе законова забрана за продажба, производство, внос и износ на продукти, съдържащи такива частици“.

Идеята на младия експериментатор е използваният от него метод с ферофлуиди да се приложи в индустрията за очистване на пластмасовите влакна, отделени при машинно пране.

Биографичните данни за участника в състезанието сочат, че е завършил Schull Community College в Ирландия. Предстоящото му учебно заведение е университет в Холандия. Фион Ферейра е куратор в Schull Planetarium, владее говоримо три езика и се занимава с музика (инструмент: тромпет). [4]

Източници

  1. Сайт на състезанието
  2. Google_Science_Fair#2018-2019
  3. Описание в сайта на състезанието
  4. Борбата с микропластмасите е възможна. Проектът на тийнейджъра Фион Ферейра