Направо към съдържанието

18-та Конференция за борба със СПИН предлага война на войната срещу наркотиците

От Уикиновини

Във Виена на 18 юни бе открита 18 международна конференция за борба със СПИН, която се повежда на всеки три години. В конференцията участват 20.000 учени, експерти, членове на организации и болни от СПИН.

На откриването на конференцията, което продължи 3 часа, Бан Ки-Мун изрази своето безпокойство, че редица правителства възнамеряват да намалят финансовите средства за борба срещу болестта и подпомагане на заболелите настоя "здравеопазване и развитие за всички!" Michel Kazatchkine, изпълнителен директор на Международния Фонд срещу СПИН заяви, че за следващите три години необходимите суми ще възлизат между 13 и 20 милиарда долара. "Последната година богатите страни намериха без проблем милиарди за да спасят алчните банкери от Wall Street" повиши тона Julio Montaner, президент на Международната Асоциация срещу СПИН (IAS), организатор на конференцията. Рок певицата Annie Lennox, която носеше фанелка с надпис "HIV positive" която заяви, че "Не бива да се изпитва срам при серопозитивност."

Като една от причините за разпространението на СПИН епидемията беше изтъкната венозната употреба на наркотици - един случай на заразяване от три се дължи на инжектиране на наркотици. Беше изтъкнато също, че "Криминализирането на употребяващите наркотици засилва разпространяването на СПИН и има изключително вредни последствия върху здравето и обществото. " и бе разпространена Виенска Декларация и подписка срещу инкриминирането на дрогата: http://www.viennadeclaration.com . Декларацията е подписана от Françoise Barré-Sinoussi, носител на Нобелова награда по медицина и един от откривателите на вируса СПИН, от Brigitte Schmied, Президент на Международната Организация срещу СПИН, от Fernando Henrique Cardoso, бивш президент на Бразилия.

В много страни зависимите от наркотици са зад решетките, където подлежат на така нареченото лечение, но това е в същност грубо превъзпитание, насилствена работа и нарушаване на фундаментални човешки права и мъчения. Трябва да се направи всичко възможно подобни изправителни заведения да бъдат затворени и да бъдат заменени от истински медицински заведения за лечение на токсикоманията. Научната общност не е единна в отношението си към опасността от наркотиците, но е единодушна, че продукт, продаван нелегално и тайно е по-опасен и вреден от същият продукт, ако той е легализирано продаван.

Дали има опасност да се увеличи рязко броят на консуматорите, ако бъде либерализиран законът? Тази хипотеза не е проверена, но е малко вероятна. Премахването на забраната на алкохола в САЩ не е доведе до повишаване на алкохолизма. В Холандия например пушещите джойнтове канабис са по-малко от тези във Франция, например. Не е вярно и че от мека дрога се преминава често към твърда. Ако всички употребяващи хероин са опитали и канабис, та само 1,75% от пушилите са изпробвали и хероин.

При промяна на законодателството кражбите, убийствата, проституцията, корупцията, и ужасното насилие дело на мафиотските кръгове ще изчезне.

Ако наркотици се продават свободно в аптеки например с цената на 10 евро за 5 дози ще изчезнат дребните дилъри. Освен това свободната разпродажба не означава непременно подбуждане към употреба. Могат да бъдат сложени свимки върху опаковките с наркотици, които да предупрежсават за нещастието и опасността.

Vincent Bénard, научен сътрудник към института Hayek разказва следния анекдотичен случай: "Опитвах се да обясня на баща гледната си точка. Той ми отвърна: « Но ако дъщеря ви се дрогираше, бихти ли били също благосклонен към премахване на тази инкриминираност и оневиняването на зависимостта? » На което му отговорих: « Ако за нещастие синът ви се дрогира, бихте ли предпочели обществото да се отнася към него като към болен или като към престъпник? Дали бихте предпочели вие да му зяплящяту дрогата с вашите доходи, или той да бъде принуден да ви краде, да извърши друго престъпление или да проституира, за да може да си плати дозите? »"

"… след 20 години децата ни ще бъдат ужасени, че сме преследвали наркомани, както и на нас ни е трудно да повярваме, че наши предци за изпращали зад рештките хомосексуалисти, производитеи на бира, а още по-далечни наши педшественици са изгаряли еретици и вещици. В заключение Парафразата на Волтер: Не приемам това което пушите или смъркате, но до края ще се боря, за да можете да го правите." Кристиан Мишел.


Източници