28 Януари Преглед на Печата

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

28 януари 2009 г.

в. „Дума“[редактиране]

Нещо като стратегия за наука[редактиране]

„МОН предлага свинско със зеле, но не знае кому дава месото, кому зеленчука.“

Лачените обувки на атлантика Паси[редактиране]

Антидот за ядрения пророк[редактиране]

Реформатори и консерватори навлизат в предизборна надпревара за президентския пост в Иран.

в. „Сега“[редактиране]

Пълна блокада заплашва България по суша[редактиране]

След Гърция фермери се готвят да затворят и границите с Румъния и Македония. Самата Гърция от полунощ е затворена и по въздух. От полунощ започна стачка на авиодиспечерите, която блокира цялото въздушно пространство. Международните и вътрешните полети от летищата в страната бяха отменени. Според гръцката телевизия НЕТ, стачката ще продължи поне 24 часа.

„Възможно е още идната сряда да блокираме границата с Румъния, за да спрем идващите от ЕС евтини млека, заради които нашите мандри не купуват българска продукция“, обяви пред "Сега" председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски. Исканията ни с гърците и румънците са почти еднакви и затова трябва да накараме правителствата и Брюксел да ни обърнат внимание, каза той. Цаконски ще преговаря днес с румънците за общи действия. В този случай е възможно вместо българо-румънската да бъде затворена границата между Унгария и Румъния.

"Галъп" стопи разликата между БСП и ГЕРБ[редактиране]

Бойко Борисов взима 24% от гласовете, а социалистите - 20%. ДПС запазва третото място със 7.9 на сто, следвана от "Атака" с 6.2 процента. Според Андрей Райчев СДС има най-големи шансове сред малките партии да прескочи 4-процентната бариера.

Според Райчев чисто гадателство е да се каже отсега кой ще е първи на изборите. Веднъж заради неяснотата за датата на вота и втори път - заради характеристиките на двете групи избиратели. Електоратът на ГЕРБ бил "по-халтав", докато този на БСП бил по-дисциплиниран, което можело да наклони везните в полза на столетницата.

в. „Атака“[редактиране]

Започнаха масовите съкращения във Великотърновскo[редактиране]

От "Идеал Стандарт - Видима" - американска собственост, до края на месеца ще бъдат съкратени 150 души поради световната икономическа криза.

Радиаторният завод в Стражица "Корадо България" съкращава 85 души, защото цикълът се измества в Чехия.

80 хиляди съкратени за ден в САЩ и Европа[редактиране]

120 000 антиглобалисти се събраха в Бразилия[редактиране]

В град Белем на международния форум 4000 социални движения и неправителствени организации от 150 страни в света ще се противопоставят на неолиберализма. Участието си са потвърдили президентите на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва, на Боливия Ево Моралес, на Венецуела Уго Чавес, на Парагвай Фернандо Луго и на Еквадор Рафаел Кореа.

Роби добиват бензина на бъдещето[редактиране]

Евтиният етанол има висока морална цена в Бразилия - Клеменс Хьоге.

Подслушването в интернет не цели мафията, а противниците на властта[редактиране]

„Никъде по света не е позволено следенето на личната кореспонденция в интернет. Това е абсолютно нарушение на човешките права и безспорно ще последват редица дела срещу България, които по всяка вероятност ще загубим.“

Обама има нужда от нов подход към Балканите[редактиране]

Съветници на президента като Холбрук и Абрамовиц искат засилване на американския контрол над държавите в Югоизточна Европа - Гордън Н. Бардос.

Пчелите могат да разпознават човешки лица[редактиране]

Преди две години американски учени от националната лаборатория "Лос Аламос" в Ню Мексико съобщиха, че са обучили пчели да надушват експлозиви. Дресираните насекоми откривали с хоботчетата си коли-бомби, крайпътни бомби или колани с експлозиви на атентатори-самоубийци.

Източници[редактиране]