Направо към съдържанието

3 атентата срещу посолства в Багдад

От Уикиновини
Attentat à la voiture piégée à Bagdad
Localisation de l'Irak


В центъра на Багдад, квартал Мансур, атентатори се взривиха в 2 автомобила пред посолствата на Германия, Сирия, Египет и Испания , а някoлкo минути пo-къснo, още едно превозно беше средство пред дипломатическото представителство на Иран, в квартал Салхиех Salhiyeh.

Убитите са 42, а ранените са 224. Посолството на Испания е сериозно засегнато, а пред посолството на Иран зее 5 метрова дупка,. На другите посолствата са нанесени също щети. Стъклата на съседните сгради са изпочупени.

4-та кола в квартал Масбах насочена срещу силите за сигурност охраняващи дипломатическите представителства е била спряна.

По думите на говорителя на военно командващия Касем Ата пред АФП нападенията са били насочени срещу посолствата на Египет и Иран. Според външния министър Хосхиар Зебари атентатите са дело на Ал-Кайда: "извършени са в едновременно в повече от една точка, по време и място, където да има максимално много жертви, а целите са политически."

Предполага се, че е възможно атентатите да са извършени, защото в Ирак Йиад Алави, който се застъпва за светска, не религиозна власт спечели с две места изборите пред избраника на сунитите Нури ал-Малики.

Въпреки че атентатите в последно време са намалели, само през месец март са загинали 367 души. В Багдад и Мосул те са най-чести.

Източници

Plus de 30 morts dans trois attentats à Bagdad, Libération, 04.04.10

Une série d'explosions secoue le cœur de Bagdad, Le Monde, 04.04.10

Plus de 30 morts dans trois attentats à Bagdad, Nouvel Observateur

Bagdad secoué, Radio Canada. 04.04.10