Направо към съдържанието

Oрландо Запата почина след гладна стачка

От Уикиновини

25 февруари 2010 г.
Oрландо Запата Тамайо почина в болница след гладна стачка от 85 дена. Oрландо започна гладна стачка през декември, след като съда увеличи присъдата му на повече от 36 години. Oрландо Запата е бил член на няколко дисидентски организационни.

Oрландо Запата Тамайо е водопроводчик, осъждан няколко пъти за обида на полиция по време на манифестация в защита на човешките права, за търсене на убежище с други кубинци в посолството на Мексико Oрландо е осъден на 3 месеца. За гладна стачка за освобождаването на своя приятел Oscar Elias Biscet - на три години.

Поради продължаващите му протести и в затвора, за неподчинение на вътрешния ред, и протести срещу условията на задържане присъдата му е увеличена няколкократно и Oрландо е преместен в затвор далеч от Хавана.

Раул Кастро изказа своите дълбоки съжаления. Той каза, че Oрландо е единственият затворник починал след 1972 г. и че Куба нито екзекутира нито провежда мъчения над своите затворници.

За Амнести Интернас/шионал Oрландо Запата е един от 65-те затворници по съвест задържан от кубинските власти и ще поиска разследване дали е била оказана необходимата медицинска помощ на Oрландо.

САЩ изискват 200 други затвoрници да бъдат oсвoбoдени.

Майката на Oрландо Запата Тамайо иска всички политически затворници да бъдат освободени, още повече, че 30 приятели на Oрландо са били арестувани, за да не присъстват на погребението му.