Направо към съдържанието

България прие първи затворник от Гуантанамо

От Уикиновини

Приютихме първата жертва на грешка на съдии и тайни служби лежал в Гуантанамо по лъжливи подозрения, че е бил в контакти с ислямски терористични клетки.

Масум Абда Мохамед е етнически кюрд, роден в Сирия на 38 години и ще пребивава в България със статут на бежанец. Той е прекарал 8 години в Гуантанамо, след като е бил заловен през януари 2002 г. в планините Тора Бора при операция срещу бойци на “Ал Кайда. Обвинението срещу него е било, че е боец на Осама бен Ладен, воювал за талибаните.

Няколко месеца Масум Абда Мохамед ще учи български е ще бъдат създадени условия за да може да се социализира и да започне работа.

Изглежда Масум има добро чувство за хумор. Той разказва за себе си в интервю пред българска медия, че когато го питали, дали участва в джихад, той отговорил, че не знае каква е тази дума и че според него, джихад е футболен отбор.

"Има европейска и натовска солидарност. Обама желае да подкрепим начинанието му за освобождаването на неправомерно задържани в Гуантанамо" заяви през зимата премиерът Бойко Борисов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни: "Затворникът от Гуантанамо, който ще дойде у нас, ще се ползва със статут на бежанец и ще има всички права, които ще имат бежанците у нас ".и допълни "Това е човек, който не би ни създал проблеми ".

Съединените щати са много благодарни на правителствата на България и Испания за желанието им да подкрепят усилията на САЩ за закриване на базата в Гуантанамо.

Още по темата

България ще приеме затворници от Гуантанамо

Източници