Направо към съдържанието

Вести от Първия детски шахматен фестивал в Сливен

От Уикиновини

6 септември 2019 г.

Преди пет дни се проведе Първият детски шахматен фестивал в града под Сините камъни.[1] Сливен прие над 60 деца в две възрастови групи за участие в шахматния празник. В по-малката възрастова група А участниците са 33. От тях един е представител на Казахстан, а момичетата са 6. В група Б имаше 5 момичета от общо 32 участници.

Всеки шахматист проведе по 7 срещи с противници, определени от жребий. За група А имаше и по един почиващ на всеки кръг. Възрастта на най-малкия участник в турнира е 5 години.

Спортният празник е организиран от два сливенски шахматни клуба: ШК „Сините камъни“ и ШК „Темп“, със съдействието на Общината.[2] Пристигнаха представители на над 20 регионални клубове от страната. Най-голям брой участници имаше от Бургас.

Официалните постижения на младите надежди за шахмата са публикувани в края на деня на 3 август 2019 г.[3]

При група Б най-многобройни след домакините са представителите на тревненския шах клуб от гр. Плачковци, за които Уикиновини публикува материал от средата на август. [4] Те се завърнаха с един медал. Равносметката от представянето им е по-скоро добра, но можеха и повече. Жребият определи да се състезават помежду си в два кръга. Така на завоювалия 13-то място в класацията се натрупаха 4 точки от 4 победи, а при другите трима състезатели от Плачковци резултатите са по една победа и по две ремита.

Атракция на шахматния фестивал „Сливен“ беше участието на гросмайстор Васил Спасов в сеанс на 35 дъски, приключил без загуба и само с 6 ремита.[5] Лекцията му пред децата е била за френската защита в шаха. На въпроса, как е стигнал до големия шах, световният шампион от първенството на света за младежи до 20 години от 1989 г. в Колумбия е отговорил, че дълго се е занимавал самостоятелно и без треньор, но действително е необходим много труд. С децата той е разговарял, че трябва да са много добре подготвени за конкретна игра, особено, когато играят решителна партия за медал, или, за да станат шампиони в определен турнир.

Осъществена мечта за много от децата е тази среща и засега е единствена по рода си, с изнесената лекция и проведения сеанс с всички деца, пожелали да играят с гросмайстора.

Публикации за фестивала

Източници

  1. Над 70 са заявените участници в Националния детски шахматен фестивал в Сливен
  2. Сливен: В града ще се проведе детски шахматен фестивал
  3. Първи детски шахматен фестивал "Сливен" - А група
  4. Първи детски шахматен фестивал "Сливен" - Б група
  5. Наградиха най-добрите в Първия детски шахматен фестивал