Направо към съдържанието

Държавен бюджет 2010 на кабинета на Бойко Борисов

От Уикиновини

На 7 ноември бе приет държавният бюджет за 2010. По думите на финансовия министър Дянков: "разходите трябва да съответстват на приходите и да не се прави съкращаване", а бюджет 2010 е изграден на философията за т.нар. "балансиран бюджет". За здравеопазване и за образование финансовите средства ще бъдат намалени. За здраве са предвидени 2.6 млрд. или с 151 млн. лв. по-малко от тази година. Разходите са здравеопазване ще са от 4.2% от БВП, колкото тази година, но номинално средствата са по-малко, заради спада на икономиката. За образованието, с уговорки, са обещани 92 млн лева..В програмата на кабинета тези два сектора бяха приоритет. Секторът за сигурност догодина ще получи с 465 млн. лв по-малко. А бюджетът на отбраната се реже с 176 млн. лв., на полицията - със 126 млн. лв., а на съдебната власт - с 81 млн. лв. Облагодетелствани са пенсиите, магистралите и туризмът, за които ще има повече пари и средствата за кабинета, които ще бъдат увеличени близо 100%, и за парламента - са 15 на сто [1].

Малкото средства, които правителството отделя за здравеопазване ще бъдат компенсирани през 2011 от джоба на пациентите, независимо от кризата и очакваното увеличаване на безработицата с увеличаване на личната здравната вноска, която от се повишава с два процента и от 8 % става 10%. През 2011 тя ще продължава да се дели в съотношение 60:40 работодател към работник. Ще бъде въведен и тристепенен модел на осигуряване: задължително допълнително и допълнително доброволно осигуряване [2].

Очаква се закриване на 320 болници в марки населени места. Мая Маналова от Коалиция за България заяви, че Коалиция за България ще брани тези лечебните заведения, като създаде комитет срещу тяхното закриване. Ако малките медицински пунктове бъдат закрити, достъпът на хората до медицински услуги и помощ ще бъде затруднено [3].

Правителството защитава интересите на бизнеса и хората с високи доходи, но не и на пенсионерите и на загубили работата си заради кризата, смята бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков. Той отбелязва, че намаляването на осигурителните тежести за бизнеса и фирмите няма да спаси работни места, но ще увеличи несигурността на възрастните хора, защото приходите за пенсии ще са по-малко. Той предлага да бъде отменен плоският данък през 2010 извънредна отмяна, като бъдат въведени 2 прогресивни ставки.

На конференция в БАН д-р Стефан Иванов заяви че бюджетът е в ущърб на българските общини, а приходите им ще намалеят с 500 млн. лв. заради по-ниската събираемост на местните данъци и [4].

Левите депутати определиха бюджет 2010 "като антисоциален бюджет на бедността". КБ предупреди, че такъв бюджет ще доведе "до несигурност в хората и до армия от безработни [5]".

По друг повод президентът Георги Първанов заяви: "Синята коалиция започва постепенно да става част от "кафява" коалиция." Освен твърде слабия бюджет за здравеопазване, образование и сигурност, важни пера в бюджета на една социална европейска държава, представителите на ГЕРБ нарушават и елементарни човешки права от всеобщата харта за човешки права като свободата на словото и грубо налагат цензура. Според Кутев: "някои хора се опитват да смачкат всякаква форма на опозиция в държавата и това започва да се превръща в заплаха не само за тази държава. Диктатура в европейска държава не може да има и аз съм сигурен, че тези, които се опитват да постигнат това, накрая ще се провалят", заяви той [6].

Източници