Израел обстрелва ивицата Газа - 2 април 2010 г.

От Уикиновини

В нощта на 2 април военно въздушните сили на Израел нанесоха 6 с американски бойни самолети F-16 „Боен сокол” въздушни атаки над ивицата Газа. Според говорител на палестинската въоръжена партията Хамас, която контролира ивицата Газа, са уцелени повече от 10 обекта, сред които едно кино и места за трениране на бойци доброволци.

Според медицинските служби в Палестина и говорител на Хамас, са ранени три деца близо дo района зоната Кхан Йунес.

Хеликоптери са нанесли два въздушни удара срещу лагера за бежанци Нюсейрат, разрушена е малка фабрика за млечни продукти и сирене в град Газа, квартала Сабра, една леярна 2 рейда са уцелили лагер на охранители на Бригадите на Езедин ал-Касам – въоръженото крилo на Хамас, 4-ти рейд е разрушил работилница за механика в лагера за Бежанци.

Говорител на израелската армия заяви, че тези въздушни атаки са в отговор на ракета, която е ударила Ашкелон на юг от Израел няколко часа преди това, която е целяла два оръжейни завода и два оръжейни склада.

При яростни стълкновения между израелските сили и палестински бойци близо до район Кхан Йунес миналия уикенд са загинали двама израелски войника и двама палестинеца. Във вторник израелски обстрели са убили един палестински юноша и са ранили повече от 10 палестинеца.

Oт началото на годината срещу Израел са изстреляни 40 ракети и миномети, като повечето от половината са били изстреляни през месец март.

Силван Шалм - израелския вице-първи министър предупреди в петък, че армията ще започне засилена офанзива срещу ивицата Газа, ако ислямското движение Хамас не спре да обстрелва Израел.

Това е най-яростният конфликт след ескалацията на напрежението в ивицата Газа от края на декември 2008 и началото на януари 2009 година, когато загинаха повече от 1400 палестинеца.

Една от главните причини за конфликта между Израел и Палестина, е че ивицата Газа е основната водоснабдителна област в района.


Oще по темата

Среща на върха на страните от Арабската Лига за конфликта между Израел и Палестина

Източници