Направо към съдържанието

Изследвания на спектъра на втория обект с междузвезден произход в Слънчевата система

От Уикиновини

17 септември 2019 г.

Траектория на обекта C/2019 Q4 през Слънчевата система

Астрономи от няколко различни обсерватории са успели да получат информация за спектъра - а оттам и предполагаемия състав - на обекта C/2019 Q4 (Borisov), за който се предполага, че е вторият открит в Слънчевата система обект с произход от извън нея.

Един от екипите, работещ на Gran Telescopio Canarias - 10.4-метров телескоп, намиращ се на Ла Палма, Испания - е използвал неговия инструмент Озирис, за да получи спектър на обекта във видимия диапазон. Мигуел Сера Рикарт от Instituto de Astrofísica de Canarias в Тенерифе съобщава, че записаният спектър е в червената част на диапазона, така че на него се вижда само „наклонът“ на честотите на отразяване. Регистрираният спектър, по неговите думи, е подобен на този на кометите в Слънчевата система. Хулия де Леон от същия институт прави от това извода, че химическият състав на „Borisov“ трябва да е подобен на техния.

Очаква се през следващите дни екипът да получи спектър на обекта и в синята част на видимия диапазон. Тази му част носи повече информация за конкретния химически състав, и ще помогне да се прецени колко близък е съставът на „Borisov“ до този на кометите от Слънчевата система. Въпросът е важен за науката, тъй като една от основните хипотези за произхода на основните за живота химически съединения е, че те са донесени на Земята от комети. Ако съставът на междузвезден обект се окаже сходен с техния, това би било доказателство, че условията за живот в Слънчевата система не са уникални, и че той би могъл да възникне и извън нея.

Друг екип, който пък е успял да заснеме многоцветно изображение на обекта, е този на телескопа Gemini North, който се намира на Хаваите. В документ, публикуван на сайта arxiv.org, екипът посочва, че обектът има добре изразена опашка, образувана от изхвърляни газове, точно както познатите ни комети. По тяхно мнение цветът на обекта съвпада с този на дългопериодните комети в Слънчевата система.

Източници

Още по темата