Край на срещата на върха, организирана под егидата на FAO в Рим

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

В Рим, от 16 до 18 ноември бе проведена среща на върха на Световната организация за земеделие и продоволствия FAO под мотото: за един свят освободен от унизителните окови на глада.

Последните цифри за глада по света са алармиращи. всяка шеста секунди едно дете умира от глад. Повече от милиард са страдащите от недохранване по света. Два милиарда и половина имат недостиг от хранителни микроелементи. Недостигът на желязо, витамин А и цинк са сред 10-те основни причини за смъртността в развиващите се страни. В тези страни едно на всяко трето дете страда от недохранване и недостиг на храна за своя естествен растеж. Скандалното е, че днес гладът – този бич за човечеството не е неизбежен и би могъл да бъде преодолян. Срещата на върха беше възможност да бъдат предприети спешни мерки срещу това скандално и унизително положение.

Присъстваха 60 правителствени и държавни ръководителя, 191 министри, 182 страни членки на FAO и представители Европейския комитет. От държавните ръководители присъстваха държавните президентът на Бразилия Лула де Силва, Муамар Кадафи, Робер Мугабе, президент на Зимбабве. От страните членки на G8 бе представена само Италия, от президента Силвио Берлуцкони, който в същия ден трябваше да присъства на дело, образувано срещу него. "Отсъствието на Обама, Браун, Саркози и Меркел е обида към цялата планета, но на кого му пука?" казва журналистът Ив Треар в своя блог към вестник Фигаро. За това пък присъстваше Робер Мугабе, на когото е забранено да стъпва на европейска земя , след като бе осъден през 2002 за престъпления срещу човешките права. Изключение са само случаите при международни срещи на високо равнище, в които Мугабе може да взема участие.

В своята реч Бан Ки-мун окачестви днешната продоволствена криза като тревожен сигнал за утрешния ден. И каза също: "Не може да има продоволствена сигурност без сигурност на климатичните условия. "Ако се разтопят ледовете на Хималаите, ще бъдат застрашено съществуването на 300 милиона души в Китай и един милиард в Азия."

Главните цели, които FAO се стремеше да постигне на срещата в Рим бяха всъщност две. 2025 година да се приеме като крайна дата за разрешаване на проблемите свързани със световната продоволствената криза и за един свят, в който няма да има вече гладуващи. Другата главна цел на FAO бе обществените помощи за селското стопанство да бъдат увеличени и да бъдат отпуснати 44 милиарда долара за земеделието и селскостопанските инфраструктури на развиващите се страни.

Срещата все пак премина относително успешно. Бе взето решение да бъдат направени повече инвестиции в селското стопанство и да се сложи край на продоволствения недоимък и глада по света, колкото се може по-скоро. На срещата бяха приети и други важни решения:

  1. Да се умножат усилията за да бъде постигната първостепенната цел на нашето хилядолетие: да няма гладуващи по света и до 2015 да се намали на половина унизителния глад по света.
  2. Да се засили международното сътрудничество и управлението за справяне с продоволствената криза. За да бъде осъществена тази цел, Комитетът за световна продоволствена сигурност ще бъде съществено реформиран, и ще стане централно звено но световното партньорство по въпросите на земеделието, продоволствената сигурност и прехраната.
  3. Комитетът ще бъде разширен с партньори от обществени и частни сектори, както и с партньори от неправителствени организации. Комитетът ще се ползва и с нов, министерски статут. Той ще координира международните инициативи за борба с глада и ще взема спешни решения за продоволствените проблеми по света. За тези задачи комитетът ще работи съвместно с екип от международни експерти на високо равнище. Друга цел на Комитетът ще бъде осигуряването на нови инвестиции за земеделското производство и за повишаването на продуктивността в развиващите се страни, благодарение на които ще бъде възможно намаляването на нищетата по света и ще бъде постигната продоволствена сигурност за всички.
  4. Бе взето и решение за борба с глобалното климатично затопляне. Предварително ще бъдат предприети действия за решаване на проблемите, които поставя климатично затопляне пред продоволствената сигурност. Ще бъдат предприети необходими изменения и мерки в областта на земеделието, като се обърне специално внимание на малките земеделски производители и застрашеното население.

Папа Бенедикт XVI призова в речта си: "международната търговия не трябва да се ръководи от принципа за повече печалба." А Жак Диуф подчерта още веднъж: "Заедно можем да се преборим с глада, но от думи трябва да преминем към конкретни дела."


Още по темата:

Световна гладна стачка

Източници