Потребител:Zelenkroki/Пясъчник/Опити

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Завоалиран опит за подпомагане на комерсиална дейност

Чудех се за каква деликатност пише в страницата с Разговори потребител, когото уважавам, който има дългогодишен опит и като администратор в Уикипедия, и като редактор, и като ентусиаст, и като всички онези качества, заради които продължавам да му имам пълно доверие, че е на страната на онази общност от доброволци, която всеки уикипроект, в това число Уикипедия, в частност - и Уикиновини, би създавала идеалния пример за сплотеност и ефективна дейност на доброволци.

Е, открих причината. Нямаше да се сетя обаче.

Нито разполагам с толкова време, за да се информирам при разговорите по друг повод за квалификации на две от статиите, които ми се сториха новини за добри постъпки, събития и дейности.

А те били спорни. Че и опит да подпомагам комерсиално влогър, когото нито следя, нито съм особено впечатлена от канала му.

И по-лошо. Цяла година възторжени тийнейджъри се опитват да ми го хвалят, а аз все за шоумена, негов съименник, си мислех. Не че и шоуто следя, но поне ми се струваше невъзможно да се членува името и за друг човек по подобен начин.

Как е най-добре да се ориентирам, че прекрачвам нечии разбирания за неутралност? Винаги досега съм очаквала да се появи забележка или на Беседата към статията, или някъде, където е ясно, че следя, например на беседата ми. Или, което наскоро открих, че е практика, да се „пингва“ потребителското ми име, за да намеря в личните известия линк, от който да се ориентирам.

Оказва се, целта на мероприятието не е да се получават читави статии, щом се действа без да се ползват Беседите към по-несъвършените такива?

Когато целта е да се закрие проект, се действа по начин, който включва запазване на проблемите и след това използването им за критика, ама при получена „давност“ на новините. Може и да е 5-6-7-8-9 години давност. (Дали има подобни казуси и в другите проекти на ФУМ на други езици?) Според наблюденията на наблюдаващите и наблюденията на времедаряващите, нищо кой знае какво не се различава от обичайните ситуации в по-големия и в по-малкия проект. Тоест, и на двете места общностите (които на практика се състоят от същите участници), не са полезни на новодошлите, и не проявяват снизходителност, за да не си навличат ПОСЛЕ грижи. „Няма човек, няма проблем!“

За съжаление, липсата на единен подход за проектите на ФУМ на български, ако изобщо се съблюдава такова „подхождане“ с добронамерена посока да се критикува градивно и конструктивно, без някакви допълнителни планове как закъснелите наблюдения да навредят на доброволческите усилия, се оказва по-вероятната практика, която ще срещам.

Външни връзки, ако дотрябват

Как да проверя дали съм написала публикация с тези връзки? Пропуснат ли е разумният срок, нищо не помня? Спомням си, че рових, но написах ли?!?!?

Чернова за наградите Еми от вчера и две други мерачета

Церемонията за 71-ите награди "Еми" ще бъде излъчена на 22 септември по телевизия Fox.

Две малки мерачета

 • Липсваща статия за хвърлянето на копие като лекоатлетически спорт. По-голямото мераче е изобщо да се опишат техническите дисциплини в леката атлетика. Хубаво би било да се разшири и статията за Ян Железни, например.
 • Да се разшири биографията на Мария Калас на български. По-голямата задача е да се огледат международните награди за опера, незнайно как да ги свържа с официален сайт или сайтове и статиите на други езици за това.

Попълване на правила, за които не подозирах:

 • Не се поправят стари новини!
 • Новина на повече от седмица престава да бъде новина
 • Локална новина е дори, когато се отнася за малко градче. Ако се отнася за село, изобщо не се занимаваме. Пример - протестите до селото, намиращо се между най-близкоразположените областни центрове в България.
 • Продължавам да се питам, добрата новина дали е новина? Все още вярвам, че Е!
 • НецивилизованОст е статия, която на български не съществува. По-подредено е, когато дадена препратка не е преведена (не, не чакам готовански да се случи от някого другиго), да има успокоителна синя връзка.

Правила, които са по-скоро технологични подробности

 • При нова статия

Когато нова публикация е без коментар, при хронологията остава част от първия абзац на новината, вероятно затова е добре да се напише пояснителен коментар, например (Създаване).

 • В другите езикови варианти на Уикиновини

Наблюдавам, че поставят шаблони за създаване, процес на създаване и дори статията очаква неутрален преглед и проверка.

 • Липсват:

Няма връзка към разговорите и към новините от деня на началната страница.

Друга подробност - когато ползвам сайта, често се налага да се логвам наново. Преди вход като че ли началната страница е замръзнала на дата, която е с 2 дни по-стара? След логването датата се актуализира.

 • Цветното съобщение на началната страница

При избор на „скриване“ – за да не заема място, след това има ли начин да го покажа отново?

 • Съмнения, доколко дадена публикация е подходяща за новина
Ако новината не е за Уикиновини или ще се отвори дискусия, за да се обсъди от общността или ще бъде директно изтрита. Администраторите не са консултанти, те просто могат да извършват определени действия от името на общността.

Продължавам да търся отговор на въпроса, защо поне веднъж не се случи някой да възбуди обсъждане на неподходяща новина. Действително очакванията ми бяха това да се случва и за мене продължава да бъде част от технологията при писане в проектите на Уикимедия, независимо от различията на двата проекта (Уикипедия и Уикиновини).

Статистика

 • Борсов коментар

89 резултата, като всички са в списъка на онези 1239

 • Категория България

133

 • Категория Култура

139

 • Информация за страницата

Вероятно се обновява на 24 часа - не по-рано?

 1. Лекари спасиха онкоболна родилка и бебето
 2. Лекари спасиха онкоболна родилка
 3. Да подариш живот: Лекари помогнаха на онкоболна жена
 4. Плевенски лекари спасиха онкоболна родилка и първата ѝ рожба. Рискована поредица от операции спасява 24-годишната жена