Потребител:Zelenkroki/Пясъчник

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Помощник

https://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:Цитиране_на_източници

Вариантът един източник, няколко цитирания, как се форматира, че да стават горен индекс а, б, в и т.н., а не гадното 1.1, 1.2 и т.н.???

Източници


Коментарен ред за категория.

Други връзки:

Някои чуденки към 14 август 2019 г.

На олимпиадата в Пекин през 2008 г. германката Christina Obergföll, състезател по хвърляне на копие, печели бронзов медал. За употреба на допинг е уличена носителката на среброто. Съдебните процедури се проточват до миналата година, когато се очертава приключване на делото. Christina Obergföll, която е с много медали и победи в спортната си кариера, преди 3 години прекратява състезателната си дейност. На 24 август 2019 г. предстои да ѝ връчват сребърен медал вместо бронз от Международния олимпийски комитет. Тази окончателна промяна в класирането се осъществява 11 години след олимпиадата в Пекин. Немските Уикиновини проследяват случая и цитират спортистката за отношението ѝ към този „обрат“ в класирането от 2016 г., когато антидопинговата комисия обявява за дисквалификацията на Marija Abakumowa.

Старите връзки за оглед:

Нещо по-спешно и по-старо:

Нощта на музеите в Трявна 17.05.2019 г.

Представяне на проект

Oбръщение

Oбръщение към публиката и журито и представянето на членовете на екипа. Уважаеми седмокласници,

Вие сте членове на моя екип, нека се представим кратко и подходящо? Разказ за това как е протекла работата по проекта, като се наблегне на:

Идея

как се е родила идеята за проекта;

Идеята е от международния ден на музеите е галериите, който се отбелязва... https://offnews.bg/kultura/nosht-na-muzeite-2019-nad-50-galerii-i-muzei-v-sofia-s-vhod-svoboden-703360.html https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0_%D0%BD%D0%BE%D1%89_%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B8%D1%82%D0%B5

Тема

каква е темата и какви са съображенията за нейния избор;

Отчитаме провеждането на събитието „Нощ на музеите“ в Трявна, 17.05.2019 г. от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство, с участието на ученици от нашето училище – СУ „П. Р. Славейков“, както и на танцови състави. Проектът е да се направи съобщение за Уикиновини на български.

Цел

каква е целта и какъв ще е крайният продукт на проекта;

Цел на новината е да отрази провеждането е да се направи атрактивно представяне на музеен обект в Трявна, като се популяризира дейността му. За 2019 година нощта на музеите отбелязва 180 години от създаването на Тревненското училище и 170 години от пристигането на Петко Рачев Славейков да учителства в него.

Ресурси

какви ресурси са използвани за реализация на проекта;

Уикиновината предполага готов текст, който да се основава на материали от Старото школо и фонда на Музея: историческите документи, свидетелстващи за построяването на училището, за даренията, направени да започне строителството и да се обзаведат първите училищни помещения; да се закупят учебни пособия; да се посрещнат първите ученици. Текстът да включва подготвената програма за отбелязване на събитието.

Етапи

през какви етапи е преминала работата по проекта;

  • запознаване с етапите на подготовката на събитието:

а) планиране в културния календар на Музея, изготвяне на сценарий;

б) изготвяне на плакати, покани в социалните медии, местната кабелна телевизия и във вестника;

в) разучаване на танците, ролите за сценките, репетиции като са поканени два танцови състава за откриването на тържеството, ученици от шести и девети класове да участват в сценките и за четене на подготвената историческа справка. Музейни експонати, дарения от гражданството в Трявна, макети на някогашни изделия, с които са се играли детски игри;

г) уведомяване на участниците за мястото и часа на събитието;

д) откриване на площада, четене на информацията в Школото, разиграване на изпитите, разглеждане на изложбата, музикално оформление.

  • запознаване с провеждането на събитието от очевидци;

Ще говоря с Цветан за участието му. (от Григор)


  • запознаване с провеждането на събитието от фактологичен материал.

Ще разпитам Божидар за участието му. (Християн)

Екип - задачи

как са разпределени задачите между членовете на екипа;

За подготовка проучването се извършва от ....:

За провеждането - присъствали са, ще бъдат интервюирани Десислава Недялкова е давала нейни грамоти, покани за участия на конкурсуи и много други работи от миналия век -Александър Стоянов

Ето списък на дарителите и отзовалите се със свои вещи в изложбата: „Училището от моето детство“: Веселинка Станчева, Грозданка Иванова, Дарена Пенчева, Десислава Недялкова, Виолета Тачева, Розалина Димитрова, Валентин Русев, Рафаел Смирнов, Мая Рачева, Лидия Горанова, Антоанета Добрева, Мадлена Пенчева, Валентина Начевска и Кметство с. Чарган, общ. Тунджа.


За провеждането – издирване на материали от медиите: .....

Трудности

какви трудности са възникнали и как са преодолени;

Очаквани трудности: непознаване на новината, нежелание за четене и търсене на информация, липса на мотивация.

Допълнителни трудности: Ще организирам записването на текста ат интервютата на Християн и Григор, заради затрудненията им с писането но компютър. (Кристиян)

Изненадите са очаквани от всички участници от екипа.

Технологични средства

какви технологични средства са използвани и по какви съображения са избрани те;

Софтуер за текстообработка на училищните компютри, тетрадки и химикали, заснимаща и записваща техника, ако някой прояви инициативо.

Умея да въвеждам текст и да проверявам за правописни грешки. (Йоанна Йовкова)

Още

какви външни източници са използвани;

Музейните работници, съученици, учители, общинската институция?

какви са възможностите за по-нататъшно развитие на проекта.

Има ли идеи за развитие, кога, как?

Демонстрация на продукта, получен в резултат от проекта.

Уикиновината и нейни варианти, предложенията на отделните участници, чернови и окончателен текст.

Отговори на въпроси от публиката.

Какви въпроси ще възникнат към нас, като хора, които създаваме новина за събитието?

Изказване на благодарност към всички, които не са членове на екипа, но са помогнали за реализирането на проекта. Благодарности за публиката, гражданите, които са дарили вещи от някогашните ученически години, за участниците и техните учители.

Източници:

През ноември отбелязваме 191 години от рождението на Петко Славейков

Не е нормално да се мотая по толкова часове за обзорно информиране как се чества тук-там, но, това е положението. Дядо Петко не е за завиждане и тази година.

Новината, която ме топли

Щангистите на Златан Ванев с четири отборни купи на държавното - Вестник Утро

Състезателите на Спортното училище в Русе с треньор Златан Ванев станаха отборни първенци при момчетата до 13 години на държавното първенство по вдигане на тежести във Варна. Понеже Ванев все още е в очакване на лиценз за своя клуб, възпитаниците му се записаха за участие от името на на „Георги Марков“ /Бс/.

Красимир Павлов, Станчо Борисов, Красимир Филипов и Асен Иванов станаха първенци в своите категории. Христо Георгиев се класира втори, а Росен Иванов - трети.

Момичетата до 13 години взеха сребърната купа. Пламена Тодорова бе най-силна в категорията си, Александра Васкова, Стефания Василева и Ивона Накова заеха втора позиция.

Състезателките до 15 години се наредиха трети в тимовото класиране. Милица Иванова и Патрисия Станчева станаха вицешампионки.

Юношите до 20 години се пребориха за вицеотборната титла. Здравко и Румян Пеловски бяха най-силни в категориите си, Симеон Ванев и Йордан Петров дадоха трети резултат, Робърт Димов и Александър Георгиев завършиха четвърти.

Най-смъртоносният пожар в Калифорния не е овладян вече седмица

Не се справих с линк към английската Уикипедия. Струва ми се неструктуриран текстът. Не е добре да се хващам с новини, които търпят толкова динамично развитие и са драматични.

-- Zelenkroki (беседа) 07:30, 18 ноември 2018 (UTC)

Текстът е разкошен - масивен, добре написан и т.н. Образцова новина! :-)
Добавих категория за дата и час и изричен таг references, и добавих датата на края на новината. (Това последното е за в случай, че заглавието съвпада с друга новина от друго време, и за бърза ориентация колко прясна е новината.)
Линк към английската Уикипедия се слага така: [[w:en:California]]. Към английските Уикиновини - така: [[:en:Europe]]. :-)
-- Григор Гачев (беседа) 09:18, 18 ноември 2018 (UTC)
Благодаря за отзивите. А категорията с датата остава червена, сякаш нещо ръчно има да се довърши? -- Zelenkroki (беседа) 13:23, 18 ноември 2018 (UTC)
Да - още не е направена. Иска ми се да науча бота ми да го прави, да пести малко от ръчната работа, затова не го правя на ръка. Може да се позабави ден-два, докато смогна да намеря времето. -- Григор Гачев (беседа) 19:16, 18 ноември 2018 (UTC)

Изложба

14.XI.2018 01:00 Посолството на България в Лондон представи изложбата „Светът за българския воин“ по случай 100-тната година от края на Първата световна война. Изложбата е открита от аташето по отбраната флотилен адмирал Коста Андреев. Той изтъква факта, че като противостоящи сили в определен исторически момент, днес съюзници, заедно отдават почит на всички загинали. Димитър Димитров - дългогодишен репортер от Би Би Си е автор на изложбата. На откриването в Лондон Димитър Димитров е представил трети том на поредицата негови книги „Светът за българския воин“. Този трети том е посветен на Първата световна война. На базата на водещи периодични издания от това време във Франция, Германия, Англия и Австроунгария, както на спомени и дневници на участници в боевете, се проследяват бойните действия на българската армия със сръбски, англофренски, руски, румънски и гръцки войски. На събитието са присъствали членове на военнодипломатическия корпус, дипломати, представители на български институции, българи, живеещи в Обединеното кралство и приятели на България.Посолството на Република България в Лондон отбеляза 100-годишнината от края на Първата световна война с представяне на изложбата „Светът за българския воин“.

Изложбата бе открита от аташето по отбраната флотилен адмирал Коста Андреев. Той изтъкна факта, че противостоящи сили в определен исторически момент днес са съюзници и заедно свеждат глави пред всички загинали. Автор на изложбата е дългогодишинят журналист от Би Би Си Димитър Димитров, който представи третия том от поредицата негови книги „Светът за българския воин“. Точно този том е посветен на Първата световна война. На базата на водещи периодични издания от това време в страни като Франция, Германия, Англия и Австро-Унгария, както и на спомени и дневници на участници в боевете, се проследяват бойните действия на Българската армия срещу сръбски, англо-френски, гръцки, румънски и руски войски.

На събитието присъстваха членове на военно-дипломатическия корпус, дипломати, представители на български институции, българи, живеещи в Обединеното кралство и приятели на България.


Възпитаване на млади еколози в Трявна: 14.10.2018 − 20.10.2018

Голяма мъка се оказа да създам текста. :) :( -- Zelenkroki (беседа) 23:21, 21 ноември 2018 (UTC)

Но си струва. :) -- Григор Гачев (беседа) 11:15, 14 юли 2019 (UTC)
  1. [1]