Направо към съдържанието

Станции в Русия за ядрено наблюдение мистериозно спират да работят след инцидента от 8 август 2019 г.

От Уикиновини

19 август 2019 г.
В съобщение на Организацията по Договора за всеобща забрана на изпробването на ядрени оръжия (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization, CTBTO) се казва, че четири от нейните станции за мониториране на радиоактивни частици в атмосферата, базирани в Русия, са спрели да работят по неизяснени причини.

Спирането е след експлозията на 8 август 2019 г. на полигон за изпитания на ракетно оръжие близо до Северодвинск. Станциите в Дубна и Киров са спрели да предават данни два дни след нея, на 10 август. На 13 август са спрели да предават данни и станциите в Билибино и Залесово.

В съобщението на CTBTO се казва: „Съгласно рутинната ни глобална процедура, веднага след като проблемите започнаха CTBTO се свърза с операторите на станциите. Те съобщиха за възникнали комуникационни и мрежови проблеми, и очакваме по-нататъшна информация от тях кога се очаква станциите и/или комуникационните системи да бъдат възстановени до пълна функционалност... Експерти продължават да поддържат връзка със сътрудниците ни в Русия, за да възстановят работата на станциите колкото се може по-експедитивно.“

CTBTO разполага с мрежа от около 80 станции по целия свят, които наблюдават атмосферата за наличие на радиоактивни частици. „Единствено тези измервания могат да дадат ясна информация дали експлозия, засечена чрез други методи, е била ядрена или не.“, твърди организацията.

Американски официални лица смятат, че отнелата поне 5 живота експлозия е била предизвикана по време на изпитания на руска ракета с ядрено задвижване SSC-X-9, обозначавана от НАТО с кодовото име „Skyfall“. Предполага се, че енергията за задвижване на ракетата идва изцяло или частично от ядрен реактор, и това ѝ позволява да лети повече време, отколкото ракета с конвенционално задвижване.

Тайнственият проблем с излъчването на станциите, които наблюдават атмосферата за радиоактивни частици, е съпроводен от противоречива информация от руските официални власти за нивата радиация, отделени при експлозията. Местните власти са съобщили за кратковременно покачване на нивото на радиацията след инцидента, докато руското Министерство на отбраната съобщава, че нивото е нормално. По съобщение на ТАСС руските власти са отменили предлаганата евакуация на селището Ньонокса, което се намира в непосредствена близост до полигона за изпитания.

В понеделник руският президент Владимир Путин е заявил, че няма риск от увеличени радиационни нива. По думите му, „Опасност там не съществува, нито има увеличаване на радиационния фон... Не виждаме там сериозни промени, но са взети превантивни мерки, за да няма изненади.“ Президентът е добавил, че на място да мониторират ситуацията са изпратени независими експерти.

Още по въпроса

Източници